Rekordstort tv-avtal i norsk fotboll

SPORT

Fotboll. Det jublas i norsk fotboll. För nu har dess största tv-avtal skrivits som ger fotbollen sammanlagt 2,4 miljarder norska kronor.

– Det är ett bra avtal. Vi säljer vår oxfilé när det gäller medierättigheter, säger fotbollsförbundets ordförande Yngve Hallen.

Det är tv-bolaget Discovery som köpt rättigheterna till Norges två högsta fotbollsserier för de sex säsongerna mellan 2017 och 2022. Norska fotbollsförbundet och Norsk Toppfotboll kommer att få 400 miljoner kronor (motsvarande 385 miljoner svenska kronor) per år för tv-rättigheterna.

Discovery samarbetar med dagstidningen VG, som ska producera dagliga tv-nyheter om sport.

– Vårt mål har varit att göra fotbollen mer tillgänglig för alla till ett acceptabelt pris utan att vara gömt bakom betalningsväggar, säger Harald Strømme på Discovery og TVNorge.

TV2 har tv-rättigheterna till den norska fotbollen till och med 2016.

Tv-bolaget Discovery storsatsar på sport även i Sverige. Där har företaget, som bland annat har Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport, sändningsrättigheterna till de olympiska spelen mellan 2018 och 2024. Man sänder också Europa League i fotboll, det pågående handbollsvärldsmästerskapet i Danmark, för damer, och ska visa Sveriges VM-matcher i bandy i januari-februari.

TT-NTB