Hareide får tvåårskontrakt i Danmark

SPORT

Fotboll. Åge Hareide tog bilen över bron.

Från ett jobb till ett annat.

Den avgående MFF-tränaren blir förbundskapen för Danmark.

– Jag är stolt, glad och ödmjuk, säger norrmannen.

Efter två år i Malmö FF tar Hareide över efter Morten Olsen den 1 mars nästa år och har skrivit på ett tvåårskontrakt med option på ytterligare två år.

Danmark har missat två raka mästerskapsslutspel - senast EM i Frankrike efter playoff-förlusten mot Sverige - och Hareides första stora uppgift blir kvalet till VM i Ryssland 2018. I gruppen har danskarna Rumänien, Polen, Montenegro, Armenien och Kazakstan.

Koll på spelarna

– Jag har hållit mig uppdaterad på dansk fotboll under min tid i Malmö FF. Jag känner till spelarna väl, säger han.

Hareide har varit en av det danska fotbollsförbundets kandidater till jobbet och han meddelade för en tid sedan att han skulle lämna MFF efter den sista Champions League-matchen. Norrmannen fick ett trist avsked från Malmö-klubben då MFF förlorade rekordstort mot Real Madrid i tisdags, 0-8.

62-åringen säger att han, trots åldern, är en framtidsman.

– Jag har mycket erfarenhet. Det handlar om att behålla lidelsen. Det har varit min drivkraft som tränare. När jag tappar den så slutar jag.

Ingen "Drillo"

Och danskarna behöver inte vara oroliga över att ha anställt en norrman. Hareide är inte Egil "Drillo" Olsen, den förre norske förbundskaptenen som blev både kritiserad och framgångsrik med sin direkta fotboll.

– Jag är inte "Drillo" och har egentligen aldrig kopplats samman med honom. Det finns många goda egenskaper hos personen "Drillo", men jag tänker nog fotboll på ett lite annorlunda sätt än han. Jag kan inte göra mycket åt att jag är norrman, men jag tror att jag har tillräckliga kunskaper för att lyckas i det här jobbet, säger Hareide.

FAKTA

Åge Hareide

Född: 23 september 1953.

Yrke: Fotbollstränare.

Tidigare uppdrag som tränare: Molde, Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, Norge (förbundskapten), Örgryte, Viking Stavanger, Helsingborg, Malmö FF.

Klubbar som spelare: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich.

Landskamper/mål: 50/5.

Aktuell: Ny förbundskapten för danska landslaget. Ersätter Morten Olsen som slutade efter playoff-förlusten mot Sverige i november. Hareide gjorde sin sista match som Malmö FF:s tränare i och med tisdagens 0­-8-förlust mot Real Madrid i Champions League.

TT