Gulldén förberedd på andraplats

SPORT

Handboll. Många om och men återstår innan det blir klart vilka Sverige får möta i åttondelsfinal i handbolls-VM.

Isabelle Gulldén är dock inställd på det värsta.

– Det är ju ganska många mål vi måste hämta in. Så man är ju lite förberedd på att det kommer att bli en riktigt, riktigt tuff åttondel, säger hon.

Ingenting är avgjort inför avslutningen av gruppspelet i handbolls-VM. Sverige kan fortfarande bli etta eller två i grupp B - beroende på om Nederländerna slår Polen och med hur många mål Sverige vinner över Kuba.

Och i grupp A, där Sveriges framtida åttondelsfinalmotståndare finns, har Danmark, Montenegro och Ungern alla fortfarande chansen att vinna gruppen. Och alla kan fortfarande bli trea.

Om Sverige slutar etta i sin grupp väntar fyran i grupp A, vilket troligtvis blir Serbien. Men blir Sverige i stället tvåa blir det betydligt tuffare.

– Just nu är man lite förberedd på att det inte kommer bli Serbien, säger Gulldén, som själv har full koll på motståndarna på andra sidan.

Svårt att välja

– Ja. Men det har man ju. Jag har ju spelat ganska länge och man har spelat mot de här spelarna och spelar till och med tillsammans med vissa av danskorna. Så jag har extremt bra koll på både spelare och lagen i sig. Hur de spelar och vad de gör, deras starka sidor och deras svaga sidor. Man har ju mött dem så många gånger.

Det troligaste scenariot är att antingen Danmark eller Montenegro blir trea, om inte Ungern lite skrällaktigt får stryk av Japan. Men att välja drömmotståndare bland de två lagen är som att välja mellan pest och kolera för Gulldén.

– Det är två lag som är riktigt bra. Danmark på hemmaplan är riktigt bra... Ett Montenegro i en åttondel som vill vinna. Det går inte ens att välja.

Kan spela offensivt försvar

Nyckeln mot Kuba för svensk del blir förutom att ösa på framåt också att stå rätt bakåt. Allt för att få så bra målskillnad som möjligt, om det är det som kommer att bli avgörande.

– Det som är bra är att vi vet exakt hur många mål vi måste hämta. Det kan ju också sluta med att vi inte behöver hämta några mål, utan bara vinna matchen.

– Förhoppningsvis kommer vi kanske ha ett par varianter där vi kan gå lite offensivt försvar för att få stjäla några bollar och stressa dem till avslut.

FAKTA

De kan vänta i åttondelsfinal

Om Sverige vinner gruppen väntar fyran i grupp A, som troligtvis blir Serbien om inte Japan vinner över Ungern samtidigt som Serbien förlorar mot Tunisien, då kan Japan gå förbi Serbien och bli fyra.

Om Sverige blir tvåa väntar trean i grupp A, som blir antingen Danmark, Montenegro eller Ungern. Om Montenegro vinner mot Danmark samtidigt som Ungern slår Japan blir Danmark trea i gruppen.

Vinner Danmark mot Montenegro och Ungern vinner mot Japan blir Montenegro trea. Men, om Ungern skulle förlora mot Japan i samma scenario blir Ungern i stället trea.

Om Danmark och Montenegro spelar oavgjort samtidigt som Japan slår Ungern blir Ungern trea i gruppen. Men om Ungern i stället vinner mot Japan så blir Danmark trea i gruppen.

Næstved, TT:s utsända