Richt: "Bästa stället för oss"

SPORT

Fotboll. Över 20 hotell besöktes.

Men bara ett boende nådde upp till Svenska fotbollförbundets krav: Lyxhotellet Château des Tourelles i Pornichet.

– Vi tycker att det här är det bästa för oss, säger landslagschefen Lars Richt.

Första besöket gjordes för nästan två år sedan. Redan då föll Marcus Allbäck, players manager, och Lars Richt, landslagschef, för kvaliteten på hotellet, standarden på den nyrenoverade träningsanläggningen och närheten till flygplatsen.

För ett år bestämde de sig - trots att Sverige var mitt uppe i ett pågående kval - och under torsdagen blev allt klart.

– Marcus har tittat på många, han och jag har tittat på en hel del. När vi lade samman allt tyckte vi att det här var det bästa stället, säger Richt.

"Bra förlägging"

Pornichet ligger vid Atlantkusten, nordvästra Frankrike, och är en kommun på cirka 10 000 invånare. Därifrån har förbundskapten Erik Hamrén & Co en bra bit till spelorterna, men det var ingenting som vägdes in i beslutet.

– Nej, var i Frankrike var inte den stora frågan, utan det var att lösningen skulle passa oss. Det var viktigast, och då kunde det nästan ligga lite var som helst. Vi tror att det blir en bra förläggning för oss, säger Richt.

– Vi har ingen aning var vi kommer spela och flygtiden är ungefär densamma vart vi än åker. Så det hade ingen betydelse.

TT: Vad kikar man på för att hitta rätt boende?

– Det är kvaliteten på hotellet, läget och hur vi logistiskt kan åka till träningsanläggningen och flygplatsen. Det är sådana saker som avgör.

TT: Har ni bollat något med spelarna?

– Det är vi som har bestämt det här, men vi har naturligtvis, som alltid, pratat med spelare för att få olika preferenser men det är ingen annan än vi som har varit med i det slutgiltiga beslutet, säger han.

Något avskilt hotell

TT: Vad hade spelarna för önskemål?

– Ja, det får du fråga dem om... Nej, men det är olika. Det finns olika saker som olika spelare har önskemål om. Men vi har ju gjort det här några gånger och det vi hade i Kiev var ett av de bästa som vi har haft, säger han.

– Det här är lite annorlunda, det är i alla fall i närheten av ett litet samhälle men ändå privat. Och det är viktigt.

Vilka motståndare som väntar för Sverige under EM-slutspelet avgörs under lördagens lottning i Paris.

FAKTA

Sveriges stopp på vägen till EM

2-11 januari: Vinterturné till Abu Dhabi med två planerade landskamper, den ena mot Finland 10 januari är spikad. Truppen innehåller spelare med klubbadress i allsvenskan och danska ligan. Elva av spelarna har åldern inne för att få spela i Håkan Ericsons OS-lag i Rio de Janeiro i sommar.

22-29 mars: Planen är att spela två landskamper, en hemma och en borta.

Mitten-slutet av maj: Erik Hamrén presenterar 23-mannatruppen till EM.

30 maj-7 juni: Minst en landskamp är planerad. Under den här tiden är tanken att ha ett första läger på hemmaplan.

Början av juni: Landslaget reser till basen i Frankrike.

10-14 juni: Första matchen i EM.

TT