Skellefteå på rätt spår igen

SPORT

Ishockey. Efter några poänglösa matcher kom Skellefteå tillbaka på vinnarspåret med 2-0-segern mot Linköping.

Tacka Markus Svensson för det.

– Det kändes bra. Grabbarna gör ett jättebra jobb så jag får se pucken hela tiden, säger Skellefteås målvakt.

Han ställdes på en del svåra prov, speciellt i början, men visade klart att han är värd sin plats i Tre Kronor till kommande Channel One Cup.

– Så klart är det jättekul att få chansen, det finns ju så himla många bra målvakter både i Sverige och Europa, säger Svensson.

Skellefteås makalösa svit på tolv raka segermatcher bröts abrupt när november tog slut. Inräknat CHL har det sedan dess blivit fyra matcher i rad utan seger och bara sex mål framåt, trots långa stunder av speldominans. De tre senaste mot Frölunda, Djurgården och Davos har alla slutat med förlust.

Trenden bröts

Mot Linköping bröts den negativa trenden.

Det började bra när backen Arvid Lundberg satte ett handledsskott i nättaket efter 13.14, osjälviskt framspelad av Adam Pettersson som själv hade ett ypperligt läge att göra mål.

Publikjublet vid målet var ändå ingenting mot när Skellefteås 17-årige SHL-debutant Tim Söderlund strax efteråt satte in en perfekt tackling på Linköpings Rhett Rakhshani. Liten men respektlös och vindsnabb presenterade sig Söderlund som ännu en i den till synes oändliga raden av lovande spelare från Skellefteås talangfabrik. Han fick mycket speltid i sin debut och var redan i första bytet ytterst nära att spela fram till ett hemmamål.

– Tyckte att det gick helt okej. Jag var nervös innan men det släppte efterhand. Att få spela i SHL är riktigt stort, en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Söderlund.

"Väldigt fokuserade"

Även om Skellefteå hade ett spelmässigt övertag i stort sett hela matchen var det flera gånger nära Linköpingsmål i början. Då fick Markus Svensson gång på gång visa varför han blivit uttagen i Tre Kronor.

– Tycker att vi känns väldigt fokuserade. Vi kommer ut starkt och känns bestämda matchen igenom, säger Svensson.

Ju längre matchen led, desto svårare hade Linköping att hänga med. 2-0 kom också mitt i den andra perioden när Andrew Calof höll sig framme i en tilltrasslad situation och lirkade in pucken bakom Linköpingsmålvakten David Rautio.

Sedan var resten av matchen en lång transportsträcka fram mot slutsignalen där hemmalaget kontrollerade det mesta av händelserna på isen.

TT