Hög kvalgräns skrämmer inte Almgren

SPORT

Friidrott. För att få en biljett till OS i Rio måste Andreas Almgren sätta nytt personligt rekord.

Om det skrämmer?

Inte alls.

– Jag är ganska lugn, säger 800-meterslöparen till TT.

Svenska olympiska kommitténs kvalgränser till OS i Rio nästa sommar är hårda. För att kvalificera sig kräver SOK en topp åtta-plats i en stor internationell tävling - alternativt ett resultat som motsvarar en topp åtta-plats.

För 800-meterslöparen Andreas Almgren innebär det att han måste springa på nya personliga rekordtiden 1.45,20 för att kvittera ut en biljett till Brasilien.

– Det känns ganska lugnt. Jag var nära att klara det förra säsongen, trots att jag hade dålig uppladdning. Om man jämför med förra säsongen, så är jag ljusår före nu. Jag har kört några träningspass där jag krossat tiderna från i våras, säger Almgren, som i somras putsade sitt personliga rekord till 1.45,59.

– Men det vore skönt att klara gränsen tidigt, så att man inte behöver stressa. Gärna innan EM, det vore bra.

Vill ha EM-medalj

EM, ja. Europamästerskapet går av stapeln i Amsterdam i juli och är Almgrens andra stora mål med kommande säsong. 20-åringen tror att en medalj finns inom räckhåll.

– På EM har jag större chans att prestera utifrån konkurrensen. EM ett OS-år brukar vara lite mer light. Det är inte orealistiskt att jag är med och slåss om medaljerna. Men OS är stora målet.

– Jag känner att EM är en bra språngbräda inför OS. Kan jag få tre riktigt bra lopp där, är det bra förberedelser inför OS.

IAAF sänker gränsen

Internationella friidrottsförbundet sänkte nyligen OS-kvalgränserna i flera grenar. På 800 meter kräver IAAF nu 1.46,00. Men det innebär nödvändigtvis inte att SOK sänker sin gräns.

– Jag och SOK ska titta på det. Men några större förändringar blir det inte. Det är topp åtta som gäller, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Torneklint kan dock ta ut Almgren till Rio, även om han missar kvalgränsen. Förbundskaptenen får nämligen nominera ett antal talanger, som förväntas prestera i framtida OS.

– Det är OS i Tokyo 2020 jag ska vara som bäst, säger Almgren.

TT