Specialstudier ska ge revansch

SPORT

Alpint. Bästa säsongsstarten hittills i karriären och två raka pallplatser. Ändå långt efter.

Mikaela Shiffrins utklassningssegrar i Aspen har fått Frida Hansdotter att specialstudera amerikanskan.

– Ja... hon åkte lite väl fort där, säger svenskan.

Att titta på konkurrenternas åkning är normalt sett inte Frida Hansdotters melodi. Det finns inte så många som är bättre ändå, resonerar Norbergsåkaren, som hellre studerar de bästa herråkarnas teknik.

Men ibland får man väl göra ett undantag. Som efter Mikaela Shiffrins båda utklassningar för två veckor sedan.

– Det är klart man har kollat på hennes åk. Vinner någon med tre sekunder måste man ändå kolla vad det är som händer, säger Frida Hansdotter inför helgens tävlingar i Åre.

– Jag är nöjd med mina resultat. Sedan att Mikaela åkte så fort som hon gjorde⦠det var lite väl fort.

Vann med rekordsiffror

Det var när slalompremiären i finländska Levi blev inställd på grund av snöbrist som Aspen - mer eller mindre hemmaplan för Mikaela Shiffrin - fick en extra slalomtävling på programmet.

Spänningen var stor. Hur bra skulle Shiffrin vara efter ännu en försäsong av hård träning?

Svaret: Lite för bra. Hon vann det första loppet med största segermarginalen sedan världscupen startade 1967-1968.

Frida Hansdotter slutade trea på den svåråkta snön i Colorado, mindre än två tiondelar bakom slovakiskan Veronika Velez Zuzulova. Upp till Mikaela Shiffrin var det hela 3,26 sekunder.

Dagen efter var det dags igen. Frida Hansdotter lyckades den här gången knipa andraplatsen - men var ändå 2,65 sekunder efter Mikaela Shiffrin.

– Just där kanske man inte kände en sådan glädje över sina pallplatser som jag gör nu lite efteråt, medger Hansdotter.

– Men där jag åkte min åkning och kände att jag fick ut det jag kan, där var vi ändå jämna. Jag tror att vi får chans till revansch i vinter.

Siktar på 30-årspresent

Inklusive slutet av förra säsongen har Mikaela Shiffrin vunnit de fem senaste slalomtävlingarna i världscupen. Hon ser dessutom ut att bli svårrubbad även i storslalom - hon var tvåa i premiären i Sölden och bara någon port från en seger när hon föll i slutet av andra åket Aspen.

Amerikanskan är, som sig bör, dock ödmjuk inför fortsättningen. Inte minst inför tävlingarna i Åre, trots att hon vunnit här tre gånger.

– Det är många tävlingar kvar. Och Åre, de svenska tjejerna brukar krossa i Åre. Det är inte så mycket terräng hela tiden, så jag tror att det kommer att vara mycket mindre tidsavstånd, sade Shiffrin efter sin dubbelseger i Aspen.

Frida Hansdotter, som fyller 30 när slalomen körs på söndag, hoppas att konkurrenten får rätt redan i helgen.

– Jag ska bara ut och göra min åkning. Sedan får vi se hur långt det räcker och hur snabbt hon tänker köra.

– Det kommer nog inte att bli så mycket fokus på att jag fyller 30 just den dagen. Men jag kan ju ge mig själv en väldigt bra present.

FAKTA

Svenskorna i Åre

Truppen till lördagens storslalom och söndagens slalom i Åre:

Kajsa Kling, Åre (endast storslalom), Ylva Stålnacke, Kiruna, Maria Pietilä Holmner, Umeå, Frida Hansdotter, Norberg, Sara Hector, Kungsberget, Emelie Wikström, Sävsjö, Nathalie Eklund, Leksand, Anna Swenn Larsson, Rättvik (endast slalom), Charlotta Säfvenberg, Umeå (endast slalom).

TT