Full fart i Halfvarssons premiär

SPORT

Skidor. Efter många veckors frustration är det dags för Calle Halfvarsson att göra entré i världscupen. Men han nöjer sig med halva paketet i Davos.

– En tremil hade varit lite väl tufft att starta med, säger skidstjärnan som måste sätta full fart direkt om han ska göra sig gällande i söndagens fristilssprint.

Calle Halfvarsson kom till årets tävlingssäsong bättre rustad än någon gång tidigare. Men det som närmast diagnostiserats som bihåleinflammation sänkte honom under fem veckor.

Så världscupen har hunnit till sin tredje helg när den 26-årige masen till slut är med i matchen igen. Så alla förhoppningar om en topplacering i världscupen denna mästerskapslösa vinter har försvunnit med alla sjukdagar.

– Det känns ju för jävligt. Det har verkligen varit en tråkig höst. Att ligga hemma på soffan och kolla på tv när alla andra tävlar är ju inte vad man vill, säger han i telefonen till TT innan han kliver på planet för att ta sig till Davos.

Gett upp världscupen

– Att jag ska kunna vara med och slåss i världscupen är omöjligt. Och till Tour de Ski har jag knappast hittat tillbaka till någon bra form. Jag har faktiskt redan börjat blicka framåt mot nästa säsong. Den här säsongen får jag ta med en klackspark.

Calle Halfvarsson, liksom reskamraten Stina Nilsson som också nöjer sig med sprinten i Davos, kommer att bo i Klosters några hundra höjdmeter nedanför Davos. Höghöjdsdagarna med resten av landslaget har också gått om intet.

För tuff tremil

Så då fick tremilen i Davos på 1 600 meters höjd över havet, strykas ur kalendern.

– Planen var första att köra tremilen också. Men det är bättre att börja med en sprint.

– Jag har inte kunnat träna på riktigt än heller, så det jag siktar på är att ta mig vidare från tidskvalet. Klarar jag det så har jag gjort det bra.

FAKTA

Tävlingarna i Davos

Lördag: Herrar 30 km (f) individuell start, damer 15 km (f) ind start.

Söndag: Sprint (f), herrar och damer.

TT:s utsände, Davos