Jakobsson: "Vill överraska"

SPORT

Innebandy. Finland väntar i VM-finalen.

Då vill Sverige plocka fram intränade varianter i powerplay.

– Vissa saker har vi sparat för att överraska, sade Anna Jakobsson efter 7-3 i semifinalen mot Schweiz.

Taktiken fanns där redan inför innebandy-VM i Tammerfors. Med motstånd som Tyskland, Tjeckien, Lettland och sedan Slovakien i kvartsfinalen valde spelarna att spara på sina intränade powerplay-varianter till betydligt svårare matcher.

Ett beslut som resulterade i sex mållösa tillfällen.

Behöver varianterna

I semifinalen mot Schweiz plockade Sverige till slut fram en av varianterna - och då small det till bakom målvakten Monika Schmid.

– Ska inte säga att vi har hållit igen, men vi ska vinna utan att göra mål i powerplay mot de andra nationerna. Det var först nu mot Schweiz som powerplay-spelet skulle ska sitta, sade Anna Jakobsson.

– Vissa matcher kommer att bli tajtare, och då behöver vi de här varianterna.

"Måste göra jobbet"

Med Emelie Wibrons powerplay-mål utökades ledningen till 4-1. Sedan blev vägen fram till finalen tämligen enkel. Louise Wickström satte femman efter 2.13 minuter in i tredje perioden och kort därefter gav Jennifer Stålhult Sverige en 6-2-ledning innan hon ökade på till 7-3.

I finalen, som spelas på lördagen, väntar nu Finland.

– Att få möta Finland på deras hemmaplan inför en fullsatt arena... Det ska bli jättekul, sade Jakobsson.

– Det kommer krävas att vi gör jobbet som vi ska göra, men också att vi tror på det.

Hemmanationen säkrade finalplatsen med en 4-3-seger mot Tjeckien - men det var tack vare en målvaktstavla av Lenka Kubickova med tre sekunder kvar av matchen.

Elina Kujalas skott tog i sargen bakom Tjeckiens mål, studsade tillbaka in framför målburen och Kubickova fick inte ordning på sina händer utan stötte in bollen i nät.

TT