Sverige mot Danmark i åttondelen

SPORT

Handboll. Sverige försökte, men räckte inte ända fram.

Segern, 49-25, mot Kuba i handbolls-VM var inte tillräckligt stor - och nu väntar Danmark i åttondelsfinal på söndag.

– Jag tycker det ska bli jätteroligt att få den utmaningen, sade Nathalie Hagman.

Förutsättningarna var klara inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Kuba: Eftersom Nederländerna slog Polen med elva mål, 31-20, behövde Sverige vinna med 33 måls marginal mot Kuba för att ta hem gruppen på bättre målskillnad än Nederländerna.

33 mål är mycket, även i handboll

– Uppgiften i dag när man såg att Holland vann så stort, den var svår. Men vi försökte, säger Sabina Jacobsen.

Visst försökte Sverige. Men det gick inte.

Kuba tröttnade

Ställningen i paus var 23-12 till Sverige, som pressade på och gick för de enkla målen. Nathalie Hagman - 14 mål och bästa svenska målskytt igen - satte allt som oftast sina lägen, men svenskorna brände också lite för många chanser.

Sverige drog ifrån målmässigt allt eftersom att Kuba tröttnade och åkte på utvisningar. Men segermarginalen stannade på 24 mål - imponerande men inte nog.

Samtidigt slog Montenegro Danmark, tog hand om förstaplatsen i grupp A och ställs i slutspelet mot Angola som blev fyra i grupp B genom att besegra Kina med 32-29.

Polen möter Ungern och för Sverige väntar nu värdnationen Danmark i den beryktade arenan Boxen i Herning på söndag kväll, där runt 12 000 hemmasupportrar kommer att heja fram de rödvita.

– Det var väl inte något vi hade räknat med från start, att vi och Danmark skulle komma tvåa och trea, men jag är positiv till det. Det ska bli skitkul, säger Nathalie Hagman, som till vardags spelar i den danska ligan i Tvis Holstebro.

Och hon lägger gärna över favoritskapet på Danmark.

– Jag vill säga Danmark för de har sitt publikstöd. Det gäller bara att vara 100 procent den dagen och göra saker rätt så sak vi kunna vinna den matchen. Vi har alla chanser att göra det.

– Jag tror de har respekt för många spelar i det här laget. Vi har fantastiska hanbollsspelare. Jag tycker bara vi ska höja oss något snäpp. Vi har ett bättre försvarsspel. Sett till försvarsbiten så är vi bättre än Danmark.

Seger senast

Senast Sverige och Danmark möttes i ett mästerskap var i gruppspelet i EM 2012 då Sverige vann med minsta möjliga marginal 27-26. Statistisk sett har Danmark ändå ett historiskt övertag på Sverige, men de siffrorna ger Hagman inte mycket för.

För det Danmark som spelar nu är ett annat Danmark än det som varit.

– Det är det. Och det är ett annat Sverige än vad vi var för ett par år sedan. Så gammal statistik tror jag inte man kan använda till så mycket. Jag tycker att vi har en fantastisk trupp med extremt många fantastiska spelare som är nyckelspelare i sina klubblag.

– Jag tror på att vi kan vinna.

Som hemmanation är Danmark topptippade i VM. Men nu kan Sverige alltså se till att förstöra den festen redan på söndag, och då förmodligen till handbollsvärldens stora förtret.

– De är hemmanation och en starkt bidragande orsak till att handbollen är så stor i Europa som den är. Men det bryr väl inte vi oss om. Det skiter vi i, säger Linnea Torstenson.

FAKTA

Åttondelarna i handbolls-VM

Næstved, TT:s utsända