Hagman bäst i gruppspelet

SPORT

Handboll. Nathalie Hagman har prickat formen.

Den svenska högersexan gjorde flest mål av alla i gruppspelet i handbolls-VM.

Nu blir hon ett viktigt vapen för att sätta skräck i Danmark inför åttondelsfinalen.

När målskyttet nu har summerats efter gruppspelet i VM står Hagmans namn överst. Hon har satt 38 mål på 46 avslut, och har bäst procent av alla på topplistan.

Något som nog får en del danska ben att darra inför söndagens nordiska åttondelsderby i Boxen i Herning.

– Jag vill säga ja, men jag vet faktiskt inte, säger hon.

– Jag tror att de har respekt för många spelare i det här laget. Vi har fantastiska handbollsspelare.

Hagman ligger fyra i skytteligan i den danska ligan, där hon har gjort 69 mål för sitt Tvis Holstebro. I VM och landslaget har publiken blivit bortskämd med hennes snabba kontringar och vassa kantavslut, trots att hon i klubblaget mest spelar som högernia.

Gulldén poängbäst

I den sista gruppspelsmatchen mot Kuba satte Hagman 14 mål och blev utsedd till matchens bästa spelare. Trots att Sverige vann med 24 mål, 49-25, räckte det inte för att snuva Nederländerna på förstaplatsen i gruppen.

– Man hade gärna velat vinna gruppen och fått möta Serbien, men nu är det så här och då gäller det bara att vi höjer oss ännu tidigare i turneringen och slår Danmark redan nu, säger Hagman.

– Jag kan inte lova något men det är klart att jag ska göra mitt absolut bästa för att göra många mål och bidra med det jag kan.

För den som gillar statistik fanns det mer rolig blågul läsning efter det att gruppspelet var färdigspelat. Isabelle Gulldén toppar nämligen hela VM:s poängliga med 30 mål och 60 framspelningar.

Men den svenska spelfördelaren tror framför allt att Hagmans facit lär skrämma danskorna.

– Gud ja, det tror jag verkligen. Det är den kanten de kommer springa hem på, och de kommer inte att släppa henne. Hon har ju varit extremt bra i den danska ligan hela tiden, så de har respekt för henne, säger "Bella".

Vassa kontringar

Danmark slutade trea i sin grupp, bakom Montenegro och Ungern. Trots det tycker många att Danmark är en svårare motståndare - mycket på grund av publikstödet.

Boxen i Herning har varit fullsatt, runt 12 000 personer, när Danmark har spelat. Och det är vad som kommer att vänta Sverige på söndag kväll.

– Det är så himla tråkigt att möta dem just nu. Man vill ju vänta. Det känns att när det är den här turneringen med Danmark på hemmaplan så hade det som det var sist (2010) varit så värt om Danmark, Sverige och Norge hade varit där för stämningens skull. Boxen är full, jag tror inte den kommer att vara full om Danmark åker ut. Men vi kommer ju inte ge dem det bara för att Danmark ska gå vidare, säger Gulldén, som har spelat i Danmark och har full koll på det danska spelet.

– Det vi måste lösa är deras offensiva försvar, inte gå in och kunna spela exakt det spel vi har spelat för vi möter ett helt annat försvar. Och man vill inte gå in i deras fälla, för då är det kört. De är extremt vassa om de lyckas med försvaret och sitt kontringsspel.

FAKTA

Åttondelarna i handbolls-VM

Söndag 13 december:

Brasilien-Rumänien, klockan 20.30.

Tyskland-Norge, klockan 20.30.

Nederländerna-Serbien, klockan 20.45.

Danmark-Sverige, klockan 20.45.

Måndag 14 december:

Spanien-Frankrike, klockan 17.45.

Polen-Ungern, klockan 18.00.

Ryssland-Sydkorea, klockan 20.30.

Montenegro-Angola, klockan 20.45.

Næstved/Herning, TT:s utsända