Johaug utklassade Kalla & Co

SPORT

– Mitt bästa lopp i Davos, sade Therese Johaug efter sin utklassning på 15 kilometer fristil i Davos.

Skidor. Då är det inte mycket att göra för konkurrenterna. Och långt efter Johaug åkte en besviken Charlotte Kalla in som sjua.

När allt klaffar till hundra procent för Therese Johaug så är hon förkrossande överlägsen i skidvärlden. I gravida Marit Björgens gravidfrånvaro i vinter har Johaug tagit över fullständigt som damdrottning.

– Formen är på topp, tekniken sitter hur bra som helst, skidorna var bra, det här var ett perfekt lopp för mig, sade Johaug, vars segermarginal blev en minut och tio sekunder.

– Jag koncentrerade mig på tekniken och klarade att pusha mig själv hela tiden, men måste jobba hela tiden i den här banan.

Segern i Davos var norskans tredje raka i Davos och femte raka i världscupen, inräknat minitour-totalen i Ruka, och hon är redan 200 poäng före närmaste konkurrent.

Världscupen är i praktiken avgjord, resten av dameliten får slåss om det som blir över när hon har rensat rent i toppen.

Och även bakom den dansande norskan på den höga höjden var det norskt, norskt, norskt och norskt. Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng gjorde Johaug sällskap på pallen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, fyra, och femman Kari Öyre Slind gjorde den norska dominansen total.

Frånåkt Kalla

Charlotta Kalla fick även se sig passerad av finländskan Kerttu Niskanen.

– Hon är ju en bättre klassisk åkare, konstaterade Kalla och det var också ett tecken på att den svenska skiddrottningen inte riktigt har hittat formen.

– Det är inte jättekul det här. Jag vet inte riktigt varför det gick så dåligt. Åkningen var seg och det var inte rappt och alert.

Damkaptenen Mattias Persson spekulerade i att det tar längre tid för Kalla än exempelvis Emma Wikén att acklimatisera sig på hög höjd. Ett resonemang som Kalla inte köpte.

– Nä, när jag är i form så spelar det mindre roll, sade hon

– Jag var inte tillräckligt bra slag idag.

Wikén kliver på

Fyra svenskor tog världscuppoäng. Mest nöjd var Emma Wikén, som med tolfte plats tog ännu ett kliv mot den nivå hon höll för två år sedan.

– Helt okej, bäst i år. Höjden tänker jag inte på, sade hon.

Anna Haag kom på 16:e plats i sitt andra världscuplopp i höst efter sjukdom och Evelina Settlin var också tillbaka efter förkylning och blev 26:a.

Linn Sömskar var 28:a och talangen Jonna Sundling 41:a i sin första uppgift för helgen. Sundling och Kalla är de enda distansåkarna som även kör söndagens fristilssprint i Davos.

– Jag är jättepeppad inför den, intygade Sundling.

– Det är en sprint jag sett fram mot. Och jag har krafter kvar.

TT