Danmark hoppas på publikstödet

TT-SPORT

Handboll. Sverige mot Danmark i ett fullsatt Boxen i Herning.

De svenska spelarna ser fram emot stämningen, men åttondelsfinalen i handbolls-VM kan också bli ett helvete.

– De senaste matcherna har de till och med buat åt motståndarna, så det blir bra att Sverige får känna på det, säger Danmarks högernia Louise Burgaard.

Förväntningarna är höga på Danmark i detta VM. Hemmaplan, storpublik och det faktum att det blev brons senast gör att många vill se de rödvita gå hela vägen.

Men hittills har det gått både upp och ner.

Danmark slutade trea i sin grupp, bakom Montenegro och Ungern men före Serbien som var det enda av topplagen som Danmark lyckades slå. Få vill erkänna det, men trycket och pressen från publiken kan vara en av orsakerna.

– Det är inte något vi har tänkt på men det kan vara så nu när det faktiskt har blivit så i ett par matcher, att det faktiskt spelar in att vi är lite extra anspända. Speciellt i anfallsspelet, säger mittnian Anna Sophie Okkels, som kom in i truppen efter det att Lotte Grigels drog av korsbandet i den andra gruppspelsmatchen mot Tunisien.

– Jag hoppas att vi nu när vi vet om det kan vara med bättre från start.

Flera av de svenska spelarna vill lägga över favorittrycket på Danmark. Högernian Louise Burgaard tycker dock inte att det är ett problem.

– Jag tror att den största pressen kommer från oss själva. Vare sig vi spelar här eller i Brasilien så är det stor press på oss att gå långt. Så självklart är det press, men det stör inte, säger Burgaard.

Burgaard spelar till vardags tillsammans med Johanna Ahlm och Sabina Jacobsen i Midtjylland, och har tidigare spelat med Isabelle Gulldén. Och det är speciellt att möta Sverige, där de har koll på de flesta spelarna.

– Vi har pratat om det hemma i klubben, att det vore fint om båda lagen går långt. Nu möts vi i sudden death.

– De har ett riktigt stabilt försvar och är bra i kontringarna med två riktigt bra kanter. Och så har de "Bella". Men spelar vi vårt bästa så kan vi slå Sverige.

FAKTA

Danmarks mästerskapsfacit

Danmark har tagit fem VM-medaljer: 1 guld (1997), 2 silver (1962, 1993) och 2 brons (1995, 2013). Så här har det gått de fem senaste internationella mästerskapen:

EM 2014: 8.

VM 2013: Brons.

EM 2012: 5.

OS 2012: 9.

VM 2011: 4.

Herning, TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM