Vonn-seger under Åres strålkastare

SPORT

Alpint. Lindsey Vonn trivs i strålkastarnas ljus. Bokstavligen.

I det konstgjorda ljuset i Åre tog amerikanskan sin 71:a världscupseger och öppnar nu för en fortsättning över Åre-VM 2019.

– Det vore kanske inte en så dålig idé. Jag älskar att tävla i Åre.

Solen är som bekant inte uppe särskilt länge om dagarna så här års i norra Sverige. Perfekt, tycker Lindsey Vonn, som inte har något emot att strålkastarna längs backen är tända.

Amerikanskan ledde redan efter det första storslalomåket i Åre och försvarade sedan sin ledning med några hundradelars marginal.

– Jag växte upp i Minnesota, det känns väldigt lika här jämfört med hemma, det är samma landskap, berättar hon.

– När jag var ung tränade jag alltid under strålkastarljus, varje dag efter skolan. Så jag gillar att tävla under ljusen, det är jätteroligt.

Dubbla känslor

För svensk del blev det en dag med blandade känslor. Sara Hector ådrog sig, precis som amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin, en knäskada i första åket och blir av allt att döma borta en längre tid.

Samtidigt klev dock Frida Hansdotter fram på nytt även som storslalomåkare. Svenskan var tvåa efter Vonn efter det första åket och var nöjd trots att hon sedan halkade ner till sjätteplatsen, precis framför lagkamraten Maria Pietilä Holmner.

Dessutom blev Nathalie Eklund 22:a.

– Jag är supernöjd. Ett till bra storslalomresultat och första gången jag legat på pallplats i storslalom, det tar jag med mig, säger Frida Hansdotter.

– De andra hade en nivå till, men det är skönt att man ändå med där och naggar.

Hansdotter var till slut 94 hundradelar efter Vonn, som i Shiffrins frånvaro satte amerikansk glans på Åre ändå. Vonn vann med sju hundradelar före österrikiskan Eva-Maria Brem och 35 före italienskan Federica Brignone.

Sugen på Åre

Segern är det senaste kapitlet i Vonns makalösa världscupkarriär - en karriär som varit kantad av svåra skador, men också av en lång rad framgångar.

Efter en fotledsfraktur på försäsongen kom hon tillbaka lagom till världscupveckorna i Nordamerika nyligen. Hon inledde visserligen med en uråkning, men tog sedan tre raka fartsegrar i Lake Louise och blev vinnare igen i Åre - trots att hon knappt har tränat storslalom den senaste tiden.

– Jag har ju en av mina tidigare storslalomvinster härifrån Åre. I går tittade jag på en video från den segern, säger Vonn.

– Jag har knappt hunnit träna, så jag körde på självförtroende.

Amerikanskan missade OS i Sotji på grund av skada och har siktet inställt på OS i Pyeongchang 2018. Men kanske kan det bli en fortsättning över 2019 också.

Då är det nämligen VM i Åre.

– Så sent som i morse sade jag till min tränare hur roligt det var här på förra VM (2007) och att det kanske inte vore en dålig idé att köra på ett år extra, säger hon.

– För jag älskar att tävla här. Om jag inte är för gammal då, vi får se.

FAKTA

Lindsey Vonn

Namn: Lindsey Caroline Vonn (född Kildow).

Född: den 18 oktober 1984 i St Paul, Minnesota, USA.

Meriter i urval: OS-guld i störtlopp, brons i super-G 2010. VM-guld i störtlopp och super-G 2009, silver i störtlopp 2011, silver i störtlopp och super-G 2007. 348 världscupstarter, varav 71 segrar och totalt 117 pallplatser. Vinnare av den totala världscupen 2008, 2009, 2010 och 2012.

Källa: Internationella skidförbundet. (TT)

TT