Svenskt ras när Sundby vann

TT-SPORT

Skidor. Tremilen i ett soldränkt Davos blev svart som natten för de svenska skidherrarna. Den ende som tog världscuppoäng, Daniel Richardsson, är inte ens med i landslaget den här säsongen.

Trots en fransk utmanare stod Martin Johnsrud Sundby ännu en gång som segrare.

Den tuffa höghöjdstremilen visade med obeveklig tydlighet att det svenska distansherrlaget är mycket sårbart när de etablerade åkarna inte finns med. Utan Calle Halfvarsson och Marcus Hellner har Martin Johansson hållit den svenska fanan högt i världscupens inledning, men på lördagen orkade han inte alls.

– Mellanmjölkstempo, en dålig dag på jobbet helt enkelt, sade Johansson som blev blott 43:a alldeles bakom lagkamraten Anders Svanebo.

De var långt mer än en minut efter täten - per mil.

Förbundskapten Rikard Grip hade bara att inse faktum. Ett sällsynt faktum under hans tid som landslagsbas.

– Det var verkligen ingen bra dag. Åkarna kom inte upp i den nivå som de har helt enkelt, sade han.

– Vi måste också vara ödmjuka med att vi inte har den grundkapaciteten i vårt lag i dag så att de kan göra bra prestationer om de inte har bra dagar.

Svenskt stopp

Daniel Richardsson, som kör världscuplopp före jul för att få upp farten till långloppscupen senare i vinter, blev nu bäste svensk på 21:a plats, nästan två minuter från täten.

– Det var segt idag, hände ingenting. Jag hamnade i en klunga som höll bra fart, men när jag försökte dra var det bara stopp, sade Richardsson som ändå tog världscuppoäng till skillnad mot övriga svenskar.

– Det är inte bra, må jag ju säga. Samtidigt ska man kanske begära för mycket av killarna, många har knappt åkt världscup. Man kan inte trolla med knäna. Det är ett generationsskifte på herrsidan, på damsidan ser det annorlunda ut i stället.

Kraftödande duell

Loppet utvecklades tidigt till en duell mellan världscupregenten Martin Johnsrud Sundby och Maurice Manificat. Sundby klarade även den utmaningen och vann med 20 sekunder. Bakom Manificat var det norskt genom Anders Glöersen och Sjur Röthe. Sex norrmän fick sällskap av tre fransmän bland de nio främsta.

– Idag fick jag slita. Det var det tuffaste jag varit med om i år. Jag fick lyckligtvis bra hjälp av Petter (Northug) och Sjur (Röthe) de två sista varven, sade Sundby.

Sverige får hoppas på revansch och tätplaceringar i söndagens sprinttävlingar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM