Prestigefyllt möte i åttondelen

SPORT

Handboll. Sverige mot Danmark i åttondelsfinal kommer att bli en prestigekamp.

En sak är säker - det kommer att bli fysiskt utmanande.

– Båda vill vinna så mycket. Det kommer att smälla, säger Sabina Jacobsen.

De svenska spelarna fick inte någon sovmorgon efter det att gruppspelet i handbolls-VM var avklarat. Redan klockan nio på lördagsmorgonen gick bussen - enligt Internationella handbollsförbundets tidtabell - från Næstved till VM:s huvudort Herning, en stad som utanför sportens värld mest är känd för Skandinaviens största mässområde och en årlig lantbruksmässa.

För två av de svenska spelarna var det nästan bokstavligt som att komma hem. Johanna Ahlm och Sabina Jacobsen spelar båda i Midtjylland i den danska ligan, som har sitt säte i staden Ikast ett par kilometer öster om Herning.

– Men flera i laget bor här, så vi är ofta här och fikar och äter lunch och så, säger Jacobsen.

I matcharenan Boxen har ingen av dem dock spelat sedan 2010, då Sverige tog silver. Johanna Ahlm satt på läktaren då, på väg tillbaka från en knäoperation, men Sabina Jacobsen var med i laget.

"Häftig upplevelse"

– Det var en häftig upplevelse och den hoppas jag få uppleva igen. Det är bara otroliga minnen - mycket publik och otroligt bra matcher. Vi fick en medalj med oss. Det är bara bra minnen, säger hon.

Möten mellan Sverige och Danmark är av naturen laddade. Inom damhandbollen extra mycket så, då sju av 16 spelare i den svenska truppen till vardags spelar i den danska ligan och ytterligare tre har ett förflutet där.

– Mina danska kollegor vill inte komma hem till klubben och ha förlorat, och det vill verkligen inte jag och Johanna heller. Det kommer nog inte vara så bra stämning de första dagarna, säger Jacobsen.

För den svenska försvarsgeneralen blir det dessutom speciellt med tanke på att hon även är dansk medborgare. Hennes mamma är dansk fram tills att hon var 14 år hade "Sabbe" bara ett danskt pass och var på träningsläger med det danska ungdomslandslaget, ihop med bland annat målvakten Sandra Toft, Line Jørgensen och Kristina Kristiansen som i åttondelen står på andra sidan.

– Men det betyder inte mer än inte så att jag bor här nu och spelar i en dansk klubb. Det var de första landskamperna, 2009, när man skulle möta Danmark som man reflekterade över det.

Svajigt försvar

Nu är det vinna eller försvinna som gäller för båda lagen. Danmark har haft en lite knackig resa så här långt i hemma-VM, med förluster mot Montenegro och Ungern.

– De har ju ny förbundskapten och har gjort fler ändringar i sitt lag. Både att de har några nya spelare men framförallt att de har ett nytt försvarsspel som jag vet att spelarna har varit lite osäkra på innan mästerskapet, säger Johanna Ahlm.

Just osäkerheten i det offensiva försvarsspelet som Danmark nu spelar, med upp till tre stötande spelare, ska Sverige utnyttja.

– Det gillar jag, att få hitta hålen. Det är vi många som gillar.

– Danmark är ju ofta stabilt i mästerskap. De har haft någon gång när de var uppe och fick ett brons, men annars ligger de ju mellan plats tre och åtta, medan vi kanske har varit lite mer ojämna. På så sätt så hoppas jag ju inte att det fortsätter så, att det är vi som åker ut och de fortsätter att vara stabila. Nu gäller det, vi vill överta den rollen att vara det stabila laget där uppe, säger Johanna Ahlm.

Herning, TT:s utsända