Avancemang kan ge OS-kvalplats

SPORT

Handboll. Vinner Sverige över Danmark i åttondelsfinalen i handbolls-VM kan Blågult i stort sett räkna hem en plats i kvalet till OS i Rio de Janeiro nästa år.

Förvisso krävs officiellt en placering på plats 2-7 på VM för att få en OS-kvalplats, men om de redan OS-klara nationerna Norge (EM-guld) och Brasilien (arrangörsland) också vinner sina åttondelsfinaler så får även det lag som blir åtta en kvalplats.

Men även om det skulle bli förlust mot Danmark så ser det ljust ut för svensk del angående OS-kvalplatserna. Den bästa och näst bästa kontinenten på VM får en extra kvalplats var, vilket innebär att om ett europeiskt lag går till final så får Sverige en kvalplats tack vare EM-bronset i fjol.

Verkar det krångligt? Enklast av allt vore om Sverige blev världsmästare - då går man nämligen direkt till OS, utan att passera kval.

FAKTA

OS-kvalet i handboll

Handbollsturneringen för damer i OS spelas med 12 lag.

Världsmästarlaget från VM i Danmark tar en direktplats till OS, tillsammans med det bästa laget från varje kontinentalmästerskap: Europa (Norge), Afrika (Angola), Asien (Sydkorea) och Panamerikanska mästerskapen (Argentina). Även Brasilien är direktkvalificerat i form av arrangörsland.

Övriga 6 platser tillsätts genom OS-kval.

Lagen som placerar sig på plats 2-7 på VM går till OS-kvalet.

Utöver det får den bästa och näst bästa kontinenten på VM två platser var, och den 3:e, 4:e och 5:e bästa kontinenten en plats var.

Det innebär att om Europa blir bästa kontinent på VM så får Spanien och Sverige var sin OS-kvalplats som 2:a och 3:a på EM i fjol. För att Europa inte ska bli bästa nation krävs att två utomeuropeiska lag möts i VM-finalen. Det har aldrig hänt.

Om ett lag som redan är kvalificerat för OS slutar på plats 2-7 i VM tar 8:an i VM en kvalplats, om två OS-klara lag slutar topp 7 tar 9:an eventuell kvalplats och så vidare.

Om Europamästaren (Norge) också blir världsmästare går EM-tvåan (Spanien) direkt till OS.

Om lag som tagit en kvalplats via EM också blir 2-7 i VM går man tillbaka till EM och nästa lag i ordningen tar platsen i OS-kvalet.

OS-kvalet spelas 18-20 mars 2016 i tre grupper om vardera fyra lag. De två bästa i varje grupp går till OS.

TT