Säsongen över för Hector

SPORT

Alpint. Sara Hector missar resten av alpinsäsongen efter en svår knäskada.

– Det är en akut skada som kräver operation inom ett par dagar, säger landslagsläkaren Per Liljeholm till TT.

Även Mikaela Shiffrin skadade knät i samband med Åres storslalom.

Amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrins skada slog ner som en bomb inför tävlingsstarten i Åre. 20-åringen, en av förhandsfavoriterna, kraschade redan på uppvärmningen och fördes till sjukhus för undersökning.

Stjärnan ådrog sig enligt de första undersökningarna en skada på inre ledbandet och missar nu åtminstone söndagens slalom i Åre.

"Jag flyger hem i morgon för en komplett utvärdering", skriver hon på sin Facebooksida. "Fullständig diagnos och tid för rehabiliteringen efter att jag träffat läkare hemma".

Ovanlig skada

För Sara Hector gick ännu värre. Den svenska landslagsåkaren, som hade startnummer 1, vred till ena knät svårt under åket och tvingades bryta. Beskedet från sjukhuset efter undersökningarna var dystert. Hector blir borta från skidåkningen i minst ett halvår, troligen mer.

– Det är en bit brosk som lossnat från glidytan på baksidan av knäskålen. Det är en jätteovanlig skada, som tyvärr har ganska lång rehabtid, säger Per Liljeholm.

Hector kommer att opereras inom de närmaste dagarna och får därefter inte röra knät på uppemot tio veckor. Det innebär att skadan, som först befarades vara en korsbandskada, gör att hon till att börja med är borta resten av den här säsongen.

– Den här säsongen är borträknad utan tvekan och kanske missar hon även början av nästa säsong. En korsbandskada är väldigt allvarlig, men jag skulle tro att den här tar ännu längre tid att komma tillbaka ifrån, säger Liljeholm.

Stark säsongsöppning

Sara Hector var en av de svenska favoriterna inför Åres storslalom. Hon var fyra i storslalomcupen i fjol efter bland annat en andraplats i just Åre och första världscupsegern i karriären, som kom i Kühtai för ett knappt år sedan. Hector inledde dessutom även den här säsongen mycket bra, med två topp tio-placeringar i storslalom och en i slalom.

TT