Svårt men inte omöjligt, Sverige

TT-SPORT

Fotboll. Svårt, men absolut inte omöjligt.

Irland, Italien och Belgien står för Sveriges motstånd i sommarens fotbolls-EM i Frankrike.

Gruppnamnet blir E och spelorterna Paris, Toulouse och Nice när Erik Hamrén och hans landslag ska spela EM.

– Intressant. Självklart får ju Belgien och Italien vara favoriter och Irland och vi blir lite outsiders. Det ska bli jättespännande, konstaterar förbundskaptenen efter lördagskvällens lottning i Paris.

Där hade Sverige egentligen varken tur eller otur. Eller både och om man hellre vill säga så. Det kunde både varit betydligt värre och mycket lättare.

Nyckelmöte direkt

Öppningsmötet blir direkt något av en nyckelmatch. Irland väntar den 13 juni på franska nationalarenan Stade de France i Paris.

– Jag vet inte om det är en fördel eller nackdel - men det blir ju en väldigt viktig match. Det lag som vinner den matchen har ju en klar fördel för att kunna gå vidare, givetvis, säger Hamrén.

Även om Irland rankas som sämst i gruppen har Hamrén vänliga ord till de irländska journalisterna på plats.

– Jag såg matchen mot Tyskland när ni vann (i en av de avslutande EM-kvalmatcherna). En riktigt stark seger, säger Hamrén.

Ville slippa Italien

I mittenmötet får Sverige möta Italien - det lag som de flesta hade velat undvika ur seedningsgrupp två.

– Italien var kanske inte lika starkt i kvalspelet den här gången, men av tradition och hävd är det ett starkt slutspelslag. Så jag hade gärna haft ett annat lag från den seedningsgruppen, säger Hamrén.

Avslutningsvis väntar världens bästa lag - åtminstone enligt Fifas rankningssystem, där Belgien gått upp i topp efter framgångsrika kval till förra VM och nästa års EM.

– De är rankade etta i världen. Det säger väldigt mycket. Många, inte minst hemma i Belgien har stora förväntningar på att det här laget ska göra det, så att säga, den här generationen. Det är ett riktigt bra lag, helt enkelt, säger Hamrén.

"Kan inte bli tuffare"

Bland motståndarna finns både optimism och suckar.

– Det kan inte bli så mycket tuffare. Sverige i första matchen är något att se fram emot, säger irländske Martin O'Neill.

– Sverige har en spelare som Ibrahimovic och allt snurrar runt honom. Vi vet alla Zlatans styrkor, säger italienske Antonio Conte.

– Jag är inte särskilt glad över att ha fått Italien. De hade vi velat undvika. Men allt som räknas är att gå vidare från gruppen, säger belgiske Marc Wilmots - som inte fanns på plats i Paris, på grund av att hans svärfar just gått bort - enligt tidningen Le Soir.

Långa resor

Att Sveriges matcher alla går relativt långt bort från den svenska basen på Atlantkusten är inget som oroar Erik Hamrén.

– Om det tar en kvart eller 20 minuter mer med flyget spelar ingen roll. Vi har ett bra avstånd till flygplatsen, så resorna ser jag inte som något problem alls, säger förbundskaptenen.

Ettorna och tvåorna från grupperna går vidare till åttondelsfinalerna. Det gör även de fyra bästa grupptreorna.

FAKTA

Sveriges stopp på vägen till EM

2-11 januari: Vinterturné till Abu Dhabi med två planerade landskamper, den ena mot Finland 10 januari är spikad. Truppen innehåller spelare med klubbadress i allsvenskan och danska ligan. Elva av spelarna har åldern inne för att få spela i Håkan Ericsons OS-lag i Rio de Janeiro i sommar.

22-29 mars: Planen är att spela två landskamper, en hemma och en borta.

Mitten-slutet av maj: Erik Hamrén presenterar 23-mannatruppen till EM.

30 maj-7 juni: Minst en landskamp är planerad. Under den här tiden är tanken att ha ett första läger på hemmaplan.

Början av juni: Landslaget reser till basen i Frankrike.

13 juni: Första matchen i EM.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM