Nya upplägget talar för Sverige

SPORT

Fotboll. Fler lag och en "sådär bra grupp".

Det talar för att Sverige tar sig vidare till EM-åttondelsfinal nästa sommar, menar en samlad expertkår.

– 40-50 procents chans att gå vidare från gruppen, säger den tidigare landslagsspelaren Anders Svensson till TT.

Under lördagen EM-lottades Sverige in i grupp E tillsammans med Belgien, Italien och Irland. Den sistnämnda nationen väntar i nästa sommars EM-premiär den 13 juni på Stade de France i Paris.

– Tuff grupp men inte omöjlig. Sverige kan vinna mot alla tre lagen men också förlora mot alla, säger Anders Svensson när TT når honom på telefon.

39-åringen har gjort flest landskamper (148) genom tiderna på herrsidan och spelat fem slutspel i stora mästerskap (VM 2002, EM 2004, VM 2006, EM 2008 och EM 2012).

Sveriges "måstematch" mot Irland i premiären ser han som något av ett tveeggat svärd.

– Lyckas man vinna första matchen har man en jättemöjlighet att ta sig vidare från gruppen, säger Anders Svensson, som numer är fotbollsexpert hos Discovery Channel.

– Men i en premiärmatch är man alltid lite nervös, så på det sättet hade det kanske varit bättre med en tuffare motståndare. Mycket står och faller med Zlatan Ibrahimovic. Gör han jobbet och Sverige visar på samma inställning som i playoff mot Danmark kan det bli riktigt bra, säger Svensson.

"Sverige kan ta en topp två-plats"

Nästa sommars EM-slutspel i Frankrike blir det 15:e i ordningen. För första gången har 24 lag kvalificerat sig till huvudturneringen. Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har valt att utöka antalet lag från 16 till 24.

Till skillnad från tidigare år - då endast ettan och tvåan tog sig vidare från gruppen - avancerar nu fyra av sex grupptreor till åttondelsfinal. Något som gör att förväntningarna är höga på Sverige.

– Jag tror att det räcker med tre poäng för att Sverige ska nå åttondelsfinal, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson till TT.

Mötet med Irland i EM-premiären ses av de flesta som den match som Sverige ska vinna.

– En sådär bra grupp, med nyckelmatch direkt mot Irland. Jag tror att det var bra för Sverige att få en så pass viktig match direkt, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson till TT.

Den tidigare assisterande svenske landslagsspelaren Roland Andersson ser väldigt positivt på lottningen för svensk del

– Jag tror Sverige kan rå på Belgien och ta en topp två-plats, säger han och utnämner Italien som favorit till gruppsegern.

TT