Hansdotter firade 30 med andraplats

SPORT

Alpint. En ny andraplats och ledning i slalomcupen. Ändå firade Frida Hansdotter sin 30-årsdag med blandade känslor efter konkurrenten Mikaela Shiffrins skada.

– Ska jag vinna cupen vill jag göra det på rätt sätt, säger svenskan.

Den perfekta 30-årsdagen blev det inte för Frida Hansdotter inför hemmapubliken i Åre.

I Mikaela Shiffrins frånvaro slog nämligen en annan 20-åring till. Slovakiskan Petra Vlhova, som tog junior-VM guld för knappt två år sedan, var snabbast av alla och tog karriärens första världscupseger.

Frida Hansdotter, 59 hundradelar efter, fick trösta sig med världscupkarriärens fjortonde andraplats.

– Superkul för henne. Det är klart att jag hade velat vinna på min födelsedag, men åker man så där då vinner man, säger svenskan.

– Det är klart att det är lite förvånande, men hon har visat bra form. Det är kul för sporten att det kommer nya namn.

Öppnar upp

Samtidigt var saknaden efter Mikaela Shiffrin stor i säsongens tredje slalom.

Efter amerikanskans båda utklassningssegrar i Aspen nyligen hade de flesta nog tippat på en ny seger för slalomstjärnan. Men efter 20-åringens knäskada i samband med lördagens storslalom riskerar hon att missa åtminstone ett par veckors tävlande i världscupen.

Det öppnar upp för konkurrenterna, bland dem "den eviga tvåan" Frida Hansdotter.

– Jo, men så är det ju, medger svenskan.

– Men jag tycker att det är väldigt tråkigt. Jag vill inte bli bäst i världen på att hon kan ha gått och skadat sig.

Shiffrin resten hem till USA redan på söndagen för att få sitt knä undersökt av läkare på hemmaplan. Enligt de första undersökningarna i Åre och Östersund handlar det om en skada på det inre ledbandet och ett så kallat "bone bruise", en smärtsam skada som brukar liknas vid ett blåmärke inne på benet. Hur lång rehabilitering 20-åringen behöver är ännu oklart.

Stark helg

Samtidigt kan Frida Hansdotter, nu 30, summera ännu en stark tävlingshelg, med en sjätteplats i storslalomen och en ny pallplats i slalom. Bakom henne blev dessutom Emelie Wikström blev åtta, Maria Pietilä Holmner tia och Nathalie Eklund 16:e.

De svenska teknikåkarna har nu några träningsdagar framför sig i Åre innan det är dags att resa ner till Frankrike för en storslalom i Courchevel på söndagen före jul. Damernas nästa slalom i världscupen avgörs i Lienz i Österrike den 29 december.

Då kan Frida Hansdotter ta ett nytt stort kliv mot att äntligen få lyfta kristallkulan som delas ut till cupvinnarna efter säsongen.

– I mina drömmar är det ju så, det är det jag strävar efter och hoppas på. Men jag hoppas att det blir en rättvis fajt mot slutet och att jag vinner ändå.

FAKTA

Frida Hansdotter

Född: den 13 december 1985 i Västerås. Uppvuxen och bor i Norberg i norra Västmanland.

Klubb: Norbergs SLK.

Gren: Slalom och storslalom.

Säsongsinledningen: Slalom: 3:a respektiva 2:a i Aspen, 2:a i Åre. Storslalom: 10:a i Sölden, 9:a i Aspen, 6:a i Åre.

Första världscupstart: den 23 oktober 2004, Sölden, storslalom.

Främsta meriter: VM-silver i slalom 2015. VM-brons i slalom och -silver i lagtävlingen 2013, OS-femma i slalom 2014. Två världscupsegrar i slalom (Kranjska Gora 2014 och Flachau 2015), fjorton andraplatser och två tredjeplatser. Personbästa i storslalom är två femteplatser. Tvåa i slalomcupen 2014 och 2015. Totalt 153 världscupstarter.

TT