Sverige ute ur handbolls-VM

SPORT

Handboll. Ett nytt ras skickade ut Sverige ur handbolls-VM.

Danmark fick göra sju raka mål i slutet av första halvlek i åttondelsfinalen, och vann till slut med 26-19.

– Man behöver ju ibland någon som, när det går som det går, smäller en på käften, säger Isabelle Gulldén.

I träningsmatcherna inför VM råkade Sverige både mot Ryssland och Rumänien ut för perioder där i stort sett ingenting fungerade i spelet.

Mot Danmark i VM-åttondelsfinalen hände det igen.

Sverige körde fast i danskornas offensiva försvarsspel, bollade runt strax utanför frikastlinjen och hade svårt att komma till avslut. Hur mycket Isabelle Gulldén är försökte tråckla med passningarna så hade de blågula svårt att hitta några som helst öppningar fram till målet.

Under den första halvlekens sista 13 minuter gjorde Danmark 7-0 på Sverige, gick till halvtidsvila med åtta måls ledning, 7-15, medan publiken i Boxen sjöng "campione, campione".

– Vi får inte stopp på det. Det fortsätter ju bara. Vi måste på något sätt få stopp, det är det vi har snackat om tidigare, även mot Rumänien i Möbelringen cup. Det måste hända någonting. Vad det är vet vi inte men någonting måste hända, säger Gulldén.

– Danmark är extremt taktiskt förberedda på vad vi gör. Vi springer inte hem, vi får inte alls till det bakåt. Ingenting lyckas i första halvlek.

"Borde ändrat"

– Vi fortsätter egentligen med samma plan hela tiden, vi borde väl ha ändrat lite.

Även Sabina Jacobsen håller med.

– Vi hade kanske behövt en utskällning i paus.

TT: Är det Sivertsson som bör kliva in där och skälla mer?

– Ja, det kan han göra. Jag tycker alla egentligen kan göra det. Vi har sagt att vi ska försöka ha högt i tak. Det är så jäkla svårt alltså, säger Gulldén, som menar att det saknas någon i gruppen som kan ryta ifrån.

– Linnea kan väl göra det ibland men i dag var hon inte riktigt där på det sättet.

När Sverige tog brons på EM för ett år sedan leddes laget av Thomas Sivertsson tillsammans med danskan Helle Thomsen, i ett delat förbundskaptensplan.

Men i somras lämnade Thomsen plötsligt uppdraget, och hänvisade till att hon och Sivertsson hade olika handbollsfilosofi.

Saknar Thomsen

Thomsen var den energiska i duon, och Sivertsson har inför VM sagt att han jobbat på att bli mer aktiv och mana på spelarna på bänken.

Frågan är om inte hålet efter Thomsen blev för stor.

– Jag vill inte kommentar det, säger Sabina Jacobsen, som har Thomsen som tränare i klubblaget Midtjylland till vardags.

Isabelle Gulldén:

– Alltså det har man ju sagt innan mästerskapet, det gör man ju alltid. De två var en bra match liksom.

Spelarna har ändå förtroende för Thomas Sivertsson som förbundskapten.

– Ja, det har vi, säger Jacobsen.

Linnea Torstenson:

– Helt klart har vi det.

Herning, TT:s utsända