Sverige kan nå OS trots förlusten

TT-SPORT

Handboll. Sverige är utslaget ur handbolls-VM efter förlusten i åttondelsfinalen. Men drömmen om OS lever fortfarande.

Det svenska laget kan fortfarande få en kvalplats - både tack vare EM-bronset i fjol eller slutplaceringen i VM.

– Vi har mycket att jobba på. Det beror extremt mycket på vilken grupp vi får, säger Isabelle Gulldén.

Även efter förlusten med 19-26 i åttondelsfinalen mot Danmark i VM talar det mesta för att Sverige kommer att få en plats i vårens kval till OS i Rio de Janeiro.

Beroende på hur övriga lag placerar sig i VM kan Sveriges VM-placering räcka för att ta sig dit, annars så räcker med största sannolikhet EM-bronset från i fjol.

Den bästa och den näst bästa kontinenten på VM får var sin extra OS-kvalplats som går till de näst högst placerade i kontinenternas respektive kvalturneringar, som i Europas fall var EM 2014.

Sydkorea och Angola hoten

Europamästaren Norge gick direkt till OS, och silvermedaljören Spanien fick en plats i OS-kvalet. Skulle Europa få ytterligare en plats går den alltså till EM-trean Sverige.

Det enda som skulle kunna göra att Europa inte blir bästa eller näst bästa kontinent på VM är att utomeuropeiska lag möts i finalen 20 december. Risken för det minskade dessutom betänkligt när de regerande världsmästarna Brasilien oväntat förlorade mot Rumänien i sin åttondel. Från övriga kontinenter återstår nu bara Sydkorea och Angola.

OS-kvalet spelas sedan i tre fyralagsgrupper där de två första går till OS.

– Det är klart att man vill till OS, man vill ju spela alla mästerskap som finns, säger Gulldén.

Innan OS-kvalet finns datum för kvalspel till EM 2016 som går i Sverige. Det svenska landslaget behöver därför inte kvala.

Olika motstånd

– När alla andra egentligen ligger på EM-kval har vi ju en vecka innan där vi kan ligga och träna extremt hårt och där vi kan få lite mer tid ihop.

TT: Men är det träning ni behöver, eller mer matchning?

– Jag tror egentigen det är träning där vi får träna och nöta och hitta lika olika system och olika försvar. Så vi inte blir så sönderlästa som vi blir, säger Gulldén.

Skulle Sverige gå till OS-kval på sin VM-placering blir kvalgruppen lättare, då man i så fall kommer att ställas mot två ickeeuropeiska lag. Blir det via EM-bronset, kan man i stället få två lag från Europa i gruppen.

– Om man ser till tidigare mästerskap och OS-kval så ska vi väl klara det, säger Linnea Torstensson, och tillägger att Sverige måste tro på det.

– Annars behöver man inte komma dit.

FAKTA

OS-kvalet i handboll

Handbollsturneringen för damer i OS spelas med tolv lag.

Världsmästarlaget från VM i Danmark tar en direktplats till OS, tillsammans med det bästa laget från varje kontinentalmästerskap: Europa (Norge), Afrika (Angola), Asien (Sydkorea) och Panamerikanska mästerskapen (Argentina). Även Brasilien är direktkvalificerat som arrangörsland.

Övriga sex platser tillsätts genom kval.

Lagen som placerar sig på plats två till sju på VM går till OS-kvalet.

Utöver det får den bästa och näst bästa kontinenten på VM två platser var, och den tredje, fjärde och femte bästa kontinenten en plats var.

Det innebär att om Europa blir bästa kontinent på VM så får Spanien och Sverige var sin OS-kvalplats som tvåa och trea på EM i fjol. För att Europa inte ska bli bästa nation krävs att Angola och Sydkorea möts i finalen.

Om ett lag som redan är kvalificerat för OS slutar på plats två till sju i VM tar åttan i VM en kvalplats, om två OS-klara lag slutar topp sju tar även nian en kvalplats och så vidare.

Om lag som tagit en kvalplats via EM också kommer 2-7 i VM går man tillbaka till EM och nästa lag i ordningen tar platsen i OS-kvalet.

Om Europamästaren (Norge) också blir världsmästare går EM-tvåan (Spanien) direkt till OS, och EM-trean Sverige tar Spaniens kvalplats.

OS-kvalet spelas 18-20 mars 2016 i tre grupper om vardera fyra lag. De två bästa i varje grupp går till OS.

Herning, TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM