SM-medaljörer till EM

SPORT

Konståkning. SM-medaljörerna kan andas ut. Det blev den trion som får åka till konståknings-EM i Bratislava i januari.

Där finns förhoppningar om medalj för Joshi Helgesson.

Joshi Helgesson var överlägsen på SM i Helsingborg i helgen, då hon vann och satte svenskt rekord, 174,52. Helgesson var självskriven i EM-truppen, men tvåan Isabelle Olsson och trean Matilda Algotsson fick vänta på beskedet.

– Vi gör alltid en helhetsbedömning över hela säsongen, det är viktigt att se vad de åstadkommit internationellt, säger konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist.

För Matilda Algotsson blir det första internationella mästerskapet på seniornivå, 17-åringen gjorde sitt första senior-SM så sent som för några dagar sedan.

– Hon åker till EM för att se och lära, hon har framtiden för sig och kan bli jätteduktig. Vi hoppas och tror att hon ska ta ett stort kliv framöver.

Helgesson mot medalj?

Isabelle Olsson var med på EM för två år sedan då hon gick till final.

– Hon har vunnit en internationell tävling i år vilket även Matilda har gjort. Isabelle har under hösten i princip gjort samma poäng som Joshi Helgesson.

Helgesson kom fyra på EM i Stockholm för ett knappt år sedan.

TT: Finns det medaljförhoppningar på henne?

– Vi har ju de "hemska" ryskorna. De har så många att välja på, så att pressa sig in på topp tre - då måste ryskorna misslyckas. Men vi hoppas och tror att Joshi ska kunna göra det, säger Hörnqvist.

Hoppas på Majorov

Alexander Majorov ställde inte upp på SM eftersom han inte var i fysisk form efter att ha donerat benmärg till sin cancersjuka pappa. Men han får ändå åka till EM.

– Vi har betydligt större förhoppningar på honom i år än förra året då han hade en fotskada. Jag ser inte att det skulle vara någon fara med hans form, han ska definitivt kunna vara med och slåss om topp fem- topp sexplaceringar.

Sverige är tillsammans med Ryssland de enda nationerna som får ställa upp med tre damåkare i EM.

FAKTA

EM-truppen

EM i konståkning går i Bratislava, Slovakien, den 25-31 januari.

Sveriges trupp, damer: Joshi Helgesson, Tibro, Isabelle Olsson, Mörrum, Matilda Algotsson, Solna.

Reserv: Linnea Mellgren, Helsingborg.

Herrar: Alexander Majorov, Luleå.

Reserv: Ondrej Spiegl, Eskilstuna.

TT