Nylander hoppas få sällskap av brorsan

SPORT

Ishockey. Lillebror Alexander Nylander, 17, fanns på plats när Juniorkronorna samlades inför JVM.

Nu väntar alla på att storebror och stjärnan William, 19, ska släppas av Toronto.

– Jag har ingen aning, men jag tror det är på gång. Jag har aldrig spelat med honom i ett lag så det skulle vara riktigt häftigt, sade han.

På annandag jul drar junior-VM i gång i Helsingfors och på tisdagen samlades landslaget i Huddinge utanför Stockholm.

Men det är inte hundraprocentigt klart att den störste profilen dyker upp.

Så länge William Nylander tillhör NHL-klubben Toronto Maple Leafs farmarlag Marlies anser Svenska ishockeyförbundet att han är klar för JVM.

Blir han uppkallad till NHL-laget blir det inget landslagsspel.

Besked dröjer

Men beskedet dröjer. Enligt Maple Leafs kommer det i slutet av den här veckan.

– Så länge han spelar i AHL så ska han släppas, det är den tesen vi jobbar efter. Sedan vet jag inte om de planerar att flytta upp honom i NHL. Det har vi ingen insikt om och då blir det svårare för oss, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg och fortsatte:

– Men vad vi har hört så är deras intention att behålla honom i AHL och då har vi tillgång till honom. Jag förväntar mig att han kommer att vara på plats när vi landar i Finland.

Dit åker Juniorkronorna på söndag. Fram tills dess är det träningsläger i Huddinge och match mot Danmark på fredag kväll.

William Nylander var bäste svenske poängplockare i fjolårets JVM-lag (fyra i turneringen) med tre mål och tio poäng på sju matcher. Den här säsongen har han dominerat i Toronto Marlies och leder AHL:s poängliga med 33 poäng (14+19) på 25 matcher.

Kan bli kedjekamrater

Förbundskapten Grönborg har öppnat upp för en kedja med båda bröderna Nylander. Alexander har gjort succé i juniorligan OHL med Torontolaget Mississauga där han gjort 49 poäng (21+28) på 33 matcher.

– Det skulle vara riktigt häftigt, vi tänker likadant på isen och då blir det lättare för båda. Vi skulle kunna bli riktigt farliga, men jag spelar så klart var som helst, sade Alexander Nylander som i fjol spelade juniorishockey i AIK.

Pappa Michael Nylander har flyttat med till Kanada och är assisterande tränare i Mississauga och far och söner bor tillsammans i Toronto.

Rikard Grönborg beskriver Alexander Nylander som en spelare som bryter mönstret.

Så här jämför han sig själv med pappa och brorsan:

– Jag tycker vi båda har ett bra skott, vi gillar att skjuta och göra mål. Jag har ett mycket bättre skott än pappa, det behöver han jobba på (skratt). Både jag och William är skridskostarka och gillar att hålla i pucken, göra bra passningar som leder till målchanser.

Två forwards och en back kommer att plockas bort, men full trupp (20 utespelare och 3 målvakter) behöver inte anmälas förrän två timmar före sista matchen.

FAKTA

JVM och förberedelserna

Sveriges program inför JVM:

15-19 december: JVM-läger i Huddinge med en match - mot Danmark på fredag.

20-25 december: JVM-läger i Finland med två matcher - 21/12 mot Slovakien (i Tavastehus) och 23/12 mot Kanada (Helsingfors).

Sveriges JVM-program (Helsingfors):

26/12: Schweiz.

28/12: USA.

30/12: Danmark.

31/12: Kanada.

2/1: Ev kvartsfinal.

4/1: Ev semifinal.

5/1: Ev final/bronsmatch.

TT