Nylander klar för JVM

SPORT

Ishockey. Alla svenska hockeysupportrar har fått en tidig julklapp.

Forwardsstjärnan William Nylander är klar för spel i junior-VM.

– Klart att det är en förstärkning. Det är en spelare som har producerat mycket poäng den här säsongen, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Toronto bekräftar på Twitter att organisationen släpper Nylander till Juniorkronorna efter AHL-laget Toronto Marlies två bortamatcher i veckan.

Enligt Rikard Grönborg ska Nylander ska ansluta till truppen när Sverige reser till Helsingfors på söndag. Därmed kan 19-åringen vara med i träningsmatchen mot Slovakien redan på måndag.

Förbundskaptenen har höga förväntningar på Nylander.

– Han var bra redan förra JVM:et och har tagit ytterligare steg i vinter. Jag hoppas att han ska ta en ledarroll, säger Grönborg, som varit lugn trots osäkerheten som funnits kring Nylanders medverkan.

– Det här kom inte som någon överraskning för oss. Vi har hela tiden jobbat efter tesen att han ska spela med oss. Men tills han är på plats kan man aldrig vara riktigt säker.

I truppen finns redan lillebror Alexander Nylander, 17, och det har spekulerats i att Grönborg ska placera bröderna i samma kedja.

– Det skulle vara riktigt häftigt, vi tänker likadant på isen och då blir det lättare för båda. Vi skulle kunna bli riktigt farliga, har Alexander Nylander sagt till TT.

William Nylander var Sveriges bäste poängplockare i JVM förra året med tio poäng, varav tre mål. Den här säsongen har han dominerat i Toronto Marlies och leder AHL:s poängliga med 33 poäng (14+19) på 25 matcher.

Juniorkronorna är nu på träningsläger i Huddinge söder om Stockholm där laget på fredag möter Danmark i en träningsmatch.

I JVM-premiären på annandagen väntar Schweiz.

FAKTA

Juniorkronornas program

15-19 december: JVM-läger i Huddinge med en match - mot Danmark på fredag.

20-25 december: JVM-läger i Finland med två matcher - 21/12 mot Slovakien (i Tavastehus) och 23/12 mot Kanada (Helsingfors).

Sveriges JVM-program (Helsingfors):

26/12: Schweiz.

28/12: USA.

30/12: Danmark.

31/12: Kanada.

2/1: Ev kvartsfinal.

4/1: Ev semifinal.

5/1: Ev final/bronsmatch.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM