Mårts vägrar göra som Finland

SPORT

Ishockey. Elva år utan att knäcka koden har fått Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts att ta videon till hjälp.

Ämnet - hur besegrar man Ryssland?

Han vägrar att ta efter Finlands framgångsrika modell och spela defensivt.

– Var finns utmaningen och utvecklingen i det? Vi ska slå ryssarna med vår skicklighet, säger Mårts inför torsdagskvällens möte i Channel One Cup.

VM i Tjeckien i våras slutade så där rysligt - förlust mot mardrömsmotståndaren Ryssland.

Sedan senaste vinsten 2004 har Tre Kronor mött Ryssland tio gånger i VM och OS utan att vinna.

I turneringar som Channel One Cup kommer det segrar då och då, men när det verkligen gäller är det som förgjort.

Videokväll med "Poppe"

Det fick Pär Mårts och assisterande förbundskaptenen Peter Popovic att kolla igenom samtliga 19 matcher mot Ryssland sedan Mårts tog över som förbundskapten.

För de är i de här turneringarna det gäller att hitta en vinnande modell.

– De har ju väldigt skickliga spelare, det är alltid de här (Sergej) Moziakin, (Ilja) Kovaltjuk och (Jevgenij) Malkin som avgör till deras fördel. Det känns som vi inte haft motsvarigheten till de spelarna när vi mötts på slutet, säger han.

På torsdagskvällen finns de två förstnämnda med när lagen möts i vårens VM-arena VTB Ice Palace i Moskva.

Smart utan puck

Mårts trycker på vikten av att utnyttja numerära överlägen och noggrannhet i spelet utan puck.

När Tre Kronor vann Karjalaturneringen i november blev det förlust mot Ryssland med 3-6. Det fanns dock spelmässiga detaljer som Mårts var nöjd över.

– Det var nästan första gången vi spelade ut ryssarna, vi hade många fina mål där vi spelade över centrallinjen och nästan fick tomt mål. Men då gjorde vi misstag själva som gör att vi åker dit på fyra mål, säger han.

Mårts vill besegra spelskickliga och storväxta ryssar med kreativitet. Annars har Finland med hjälp av defensiv ishockey blivit ett spöke för ryssarna.

Den modellen vägrar Mårts att använda.

Inte ens för att, efter eget motto, vinna till varje pris.

– Jag vill inte trampa i gamla stigar. För mig är personer som tycker så såna som tycker att det var mycket bättre förr. Jag är inte sån och tänker inte ge mig, säger han.

I Channel One Cup gör KHL-trion Joakim Lindström, SKA S:t Petersburg, Oscar Möller och Mattias Sjögren, båda Ak Bars Kazan, säsongsdebut i landslaget. De bildade en vass kedja i VM i våras.

– Vi hoppas att det ska betyda mycket, de spelade ett helt VM ihop och är erfarna killar så jag hoppas att de ska visa vägen för oss. Att vi får en slagkraftig kedja som motståndarna får problem med, säger Mårts.

FAKTA

Channel One Cup

Sveriges matcher i Channel One Cup:

Torsdag: Ryssland (17.00, TV12).

Lördag: Tjeckien (16.00, SVT1).

Söndag: Finland (16.00, SVT1).

Tre Kronors trupp:

Målvakter: Viktor Fasth, CSKA Moskva, Markus Svensson, Skellefteå.

Backar: Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl, Patrik Hersley, do, Erik Gustafsson, Kloten, Tom Nilsson, Frölunda, Jonas Junland, Linköping, Daniel Rahimi, do, Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk.

Forwards: John Norman, Skellefteå, Joakim Lindström, SKA S:t Petersburg, Mattias Tedenby, HV71, Mattias Sjögren, Ak Bars Kazan, Johan Sundström, Frölunda, Patrik Zachrisson, Skellefteå, André Petersson, Sotji, Andreas Engqvist, Salavat Ufa, Linus Omark, do, Andreas Johnson, Frölunda, Oscar Möller, Ak Bars Kazan, Andreas Thuresson, Malmö, Lucas Wallmark, Luleå, Robert Rosén, Växjö.

TT