Henrikssons säsong redan räddad

SPORT

Skidor. För ett år sedan gjorde hon succédebut i världscupen. Sedan kom ätstörningarna som grusade säsongen.

Nu är Sofia Henriksson redo för comeback i världscupen.

– På något sätt känns det som säsongen redan är räddad med tanke på min bakgrund, säger hon till TT.

På torsdagen satte sig Sofia Henriksson på flyget för färd till Toblach i de italienska alperna och helgens världscuptävlingar.

Första tävlingen på elva månader. Ändå en utveckling hon inte trodde på tills helt nyligen.

– Det var knappt jag visste att jag kunde stå på startlinjen i Bruksvallarna (Sverigepremiären). Tittar jag tillbaka till sommaren så vågade jag inte ens tänka fram till säsongsstarten, säger 21-åringen från Piteå.

Efter världscuploppen före jul förra året fick Henriksson problem med en inflammerad knoge. Men det var chockbeskedet strax före uttagningen till U23-VM i slutet av januari som lade ett mörker över hennes skidliv.

Hon vägde för lite. Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson satte upp handen.

– Det var jobbigt att få det beskedet, men så här i efterhand är jag jätteglad att det var någon som hjälpte mig att ta det så att jag fick ta itu med problemen i god tid. När man är inne i bubblan och det hade gått så bra också är det svårt att se. Det var kanske inte ett beslut man hade klarat av att ta.

Kroppen på minus

– Det är långt från anorexia, näringsbrist är kanske mer det rätta ordet. Problemet har varit att jag inte har fått i mig tillräckligt med näring, och då har kroppen gått på minus för lång tid.

Sakta men säkert har Sofia Henriksson tagit sig tillbaka. Hon är klassiskt inriktad, har två stafettguld och ett individuellt silver från junior-VM på meritlistan och spås en lysande framtid.

Nu kan hon blicka mot höjderna igen. Tredjeplatsen i Bruksvallarna, segrarna mot Sverigeeliten i Idre och segern före alla norskor i Skandinaviska cupen i Vuokatti förra helgen gav biljett till Toblach och söndagens världscuplopp på favoritdistansen 10 kilometer klassiskt.

– Det har verkligen gått över förväntan. Jag hade inte förväntat mig någonting alls. Jag fick gå från noll till hundra. Kortare perioder var jag helt utan träning. Det dröjde till ända in i oktober innan jag kunde börja träna ordentligt.

Möter de bästa igen

– Jag har inte alls samma träningsbakgrund som jag brukar ha. Men det ska bli kul att mäta sig med de allra bästa igen.

Längre än till Toblach vill hon inte se.

– Jag har ingen aning vad nästa tävling efter det blir, jag tar den här helgen till att börja med. Jag tror inte Tour de Ski kommer vara aktuellt för mig, men... ja, vi får väl se efter den här helgen.

FAKTA

Sofia Henriksson

Född: 20 Februari 1994, Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå.

Familj: Sambon Gustav Nilsson (skidåkare), Mamma Helena, pappa Magnus och storasyster Carolina.

Meriter: Två stafettguld JVM, silver 5 km (k) JVM, stafettsilver JVM. 9:e plats 10 km (k) Davos världscupen 2014, 1:a Skandinaviska cupen 10 km (k) Vuokatti 2015.

TT