Hellner till slut på startlinjen

TT-SPORT

Skidor. Han har fått vänta länge på sin världscuppremiär - men i årets sista tävling står Marcus Hellner till slut på startlinjen.

– Jag är riktigt sugen på att tävla. Minst sagt, säger skidstjärnan inför söndagens 15 klassiska kilometer i norditalienska Toblach.

Tävlingssäsongen började sisådär för Marcus Hellner hemma i Gällivare den 22 november.

Efter det har det blivit ingenting. Trots att han var uttagen till världscuphelgerna i Ruka, Lillehammer och Davos.

Både hans känsliga luftrör och en förkylning har tvingat fram återbud efter återbud.

Men i Toblach är han redo för... ja vadå?

– Svårt att sia om. Med min halvknackiga bakgrund vet jag inte var jag står, men jag har fått bra (tränings-)dagar här och i Davos, säger Hellner i mobilen till TT.

– Jag är mest fokuserad på att göra bra träningar nu inför Tour de Ski och göra allt rätt. Ofta behöver jag tävla igång mig, så det här är ett lopp för att komma igång.

Minnesvärd tredjeplats

Hellner hoppar över lördagens sprint i Toblach för att rikta in sig på distansloppet. Med åren har 30-åringen fått till bra teknik även i klassiskt och han minns gärna genrepet inför OS 2014, då han kom på tredje plats på just 15 kilometer klassiskt i Toblach.

– Den gången åkte jag bra fast det var lurigt före, men vi fick till grejerna, Jag är realist, men vill känna rent tekniskt att det funkar.

Hellners förhoppning är att hitta formen till Tour de Ski, vinterns viktigaste och mastigaste tävling med åtta tävlingar på tio dagar.

Touren bakom hörnet

Men det brådskar. Efter ett höghöjdsläger i italienska Livigno drar touren i gång i Lenzerheide, Schweiz, redan på nyårsdagen.

– Jag är jäkligt taggad inför touren. Är jag i form där så... den passar ju mig, framför allt avslutningen, säger Hellner och syftar på klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Hellner har varit tvåa som bäst i Tour de Ski, 2012, och är en av världens allra bästa bergsklättrare.

– Klart att det hade varit fint att få lite fler race innan touren, det blir en liten utmaning. Det är bara att anpassa sig.

FAKTA

Svenskarna i Toblach

Lördag, sprint (f), damer: Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Hanna Falk, Ulricehamn, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, do.

Herrar: Johan Edin, IFK Mora, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge, Emil Jönsson, IFK Mora, Simon Persson, IFK Umeå, Teodor Peterson, Åsarna, Karl-Johan Westberg, Borås.

Söndag, damer 10 km (k): Charlotte Kalla, Piteå, Sofia Henriksson, do, Anna Haag, IFK Mora, Emma Wikén, Åsarna, Nilsson, Ingemarsdotter.

Herrar 15 km (k): Marcus Hellner, Gellivare, Simon Andersson, Falun-Borlänge, Oskar Svensson, do, Daniel Richardsson, Hudiksvall, Halfvarsson, Jönsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM