Förhör utan frånvarande Platini

TT-SPORT

Fotboll. Det internationella fotbollförbundets (Fifa) etiska kommitté förhörde den avstängde ordföranden Sepp Blatter på torsdagen. På fredagen var det Michel Platinis tur, men den franske Uefa-ordföranden bojkottade förhöret.

Michel Platini representerades i stället av sin advokat Thibaud d'Ales.

– Michel Platini är oskyldig. Det är vad vi har visat kommittén med hjälp av vittnen och andra bevis, sade Thibaud d'Ales efter förhöret.

– Nu hoppas vi bara att kommittén följer lagen, sade d'Ales.

Blatter och Platini ska ställas till svars för den utbetalning på motsvarande 17,2 miljoner kronor som gjordes till Michel Platini. De båda hävdar att det handlar om lön för det arbete som Platini utfört åt Fifa mellan 1998 och 2001. Det saknas ett skriftligt avtal, och det finns heller inget rimligt svar på varför utbetalningen gjordes först 2011.

Blatter och Platini är avstängda från sina uppdrag under utredningen. Platini bojkottade förhöret då uppgifter läckt ut att Fifas etiska kommitté tänker stänga av honom på livstid. Utslaget väntas komma på måndag.

Den 79-årige Blatter har skrivit brev till Fifas 209 medlemsländer och förklarat sig oskyldig till anklagelserna. Han har kallat processen mot honom för en häxjakt och schweizaren har utlyst en presskonferens på måndag förmiddag, ungefär samtidigt som domen offentliggörs.

FAKTA

Fifa-skandalen - Blatter och Platini

27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen.

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår - men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress.

20 juli: Fifa meddelar att en ny ordförande kommer att väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich.

29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa.

3 augusti: Blatter meddelar att han lämnar sin post som medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK).

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att ersättningen är för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998-2002. Den sista utbetalningen på 17,2 miljoner kronor gjordes 2011.

10 oktober: Fifas etiska kommitté stänger av Sepp Blatter och Michel Platini under 90 dagar under utredning av den misstänkta penningtransaktionen.

12 november: Fifa godkände fem kandidater till ordförandevalet. Platinis ansökan ska ses över först efter avstängningen.

18 november: Fifa avslår Blatters och Platinis överklagan.

23 november: Fifas etiska kommitté inleder målet mot Blatter och Platini.

24 november: Uppgifter läcker ut att Fifas etiska kommitté vill stänga av Platini på livstid, vilket bekräftas av hans advokat.

3 december: Schweizisk polis genomför en gryningsräd, på uppdrag av USA, och griper ett dussintal personer knutna till Fifa.

11 december: Platinis överklagan av avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas avslås.

16 december: Platini meddelar att han tänker bojkotta förhöret i Fifa den 18 december.

17 december: Blatter förhördes av Fifas etiska kommitté.

18 december: Platini representerades av sin advokat Thibaud d'Ales vid förhören.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM