Ungt Sverige till handbolls-EM

SPORT

Handboll. Ungdomlig entusiasm ska bli Sveriges vapen i handbolls-EM.

Efter att stjärnorna tackat nej en efter en står nu hoppet till ett gäng 90-talister på nio meter.

– Det är en oförutsägbar grupp som vi är i, men jag ser oss absolut inte som slagna på förhand, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Det har pratats om ett pågående genrationsskifte i landslaget under en längre tid. Men nu är det verkligen ett faktum.

Av de sju niometersspelarna som Staffan Olsson och Ola Lindgren tagit ut i truppen till EM i Polen i januari är sex födda på 1990-talet och fyra dessutom mästerskapsdebutanter.

Yngst av alla är Ystads IF:s Lukas Nilsson - född 16 november 1996.

– I det han har gjort i elitserien och i Europacupspel med Ystad så har han visat att han håller en hög nivå och är ju en jättespännande spelare med sin skottstyrka och sin explosivitet, säger Olsson om Nilsson, som toppar elitseriens skytteliga överlägset med 92 mål på 179 skott på 15 matcher.

– Vi har inte tagit ut honom för att han ska vara med och se och lära, utan vi gör bedömningen att det ser ut som om han klarar av det.

"Obotlig optimist"

Jämfört med VM i Qatar i januari i år saknas en hel radda namn: Lukas Karlsson, Patrik Fahlgren, Niclas Barud och Anton Halén är bortvalda, och Kim Andersson och Johan Sjöstrand har båda tackat nej till landslagsspel. Precis som Kim Ekdahl du Rietz gjorde för över ett år sedan.

– Jag har nog lärt mig med åren att man kanske blir sur och arg och ledsen i en dag och sedan ser man möjligheterna. Jag är ju en obotlig optimist och det ska bli oerhört spännande att se vad vi kan göra i Europatoppen, säger Staffan Olsson.

TT: Vilka är farorna med så många unga spelare?

– En sak kan vara när man hamnar i en tung fas, att det inte finns någon som bromsar upp det. Men det har vi pratat om mycket Ola och jag, att vända den orutinen till att man i stället tar med sig en ungdomlig entusiasm och spelar lite oförstört.

– Sedan blir det en uppgift för mig och Ola att pumpa dem fulla med självförtroende. Och få dem att inse att det faktiskt är okej att göra ett par misstag, men det är inte okej att sluta göra saker.

OS-kvalplatser på spel

Handbolls-EM i Polen spelas 15-31 januari och är också sista chansen att ta en av de två återstående europeiska OS-kvalplatserna.

De tre främsta lagen i varje fyrlagsgrupp går vidare till den andra gruppspelsrundan. Sverige spelar i grupp C tillsammans med Spanien, Tyskland och Slovenien, och på förhand är det svårt att se att Sverige ska vara favorit i någon av de matcherna.

– Om det är någon som underskattar oss så kanske man har skaffat sig lite fördelar, för vi ska verkligen stå upp och fajtas i 60 minuter varenda match, säger Ola Lindgren.

FAKTA

OS-kvalet i handboll

EM i Polen är sista chansen för det svenska herrlandslaget att ordna en plats i OS-kvalet, eller en direktplats till OS i Rio de Janeiro.

OS-turneringen i handboll spelas med 12 lag, där sex av lagen utses genom kval. Två platser står på spel i EM.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3-8 vid VM i Qatar 2015.

Sveriges chanser är att antingen vinna EM och bli direktkvalificerat, eller nå en placering i EM i anslutning till, eller helst bättre än några av de sex kvallagen nämnda ovan.

Nyckeln för svensk del blir att gå vidare till den andra gruppspelsrundan och samtidigt placera sig högre än de icke-kvalklara lagen Ungern, Ryssland och Montenegro - annars är OS-kvalplatsen borta.

Men även om det skulle lyckas kan Sverige gå miste om kvalplatsen, beroende på hur lagen på den andra halvan placerar sig.

OS-kvalet spelas 8-10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

TT