Hiddink tar över Chelsea

SPORT

Fotboll. Chelsea anlitar Guus Hiddink som tränare och hoppas att den rutinerade nederländaren kan skapa ett förvandlingsnummer likt det som inträffade 2009 när han senast gästspelade i klubben.

José Mourinho fick lämna Chelsea i torsdags efter en turbulent säsong där de sportsliga resultaten uteblivit. Chelsea ligger på 16:e plats i Premier League efter fyra segrar och tre oavgjorda matcher.

"Exalterad"

Med den 69-årige nederländaren Guus Hiddink vid rodret ska skutan vändas. Precis som den gjorde 2009. Då tog han över efter Luiz Felipe Scolari efter en skral inledning på säsongen. Sedan Hiddink tagit över förlorade laget bara en match, blev trea i Premier League, gick till semifinal i Champions League och vann FA-cupfinalen.

"Jag är exalterad inför tanken över att komma tillbaka till Stamford Bridge. Chelsea är en av de största klubbarna i världen, men laget befinner sig inte där det ska vara just nu. Jag är säker på att vi kan vända utvecklingen", säger nederländaren på Chelseas hemsida.

"Jag ser fram emot att få börja arbeta med spelarna och staben kring laget och - inte minst - återuppta förhållandet med Chelseas supportrar", säger Guus Hiddink.

Lång karriär

Guus Hiddink inledde sin långa tränarkarriär i PSV Eindhoven och har därefter haft klubbar som Fenerbahce, Valencia, Real Madrid och Real Betis som arbetsgivare. Han har också varit förbundskapten för landslagen i Nederländerna (två sejourer), Sydkorea, Australien, Ryssland och Turkiet.

Nederländarens första match som ansvarig för Chelsea blir mot Watford på annandag jul, följd av bortamatchen mot Manchester United den 28 december.

Chelseas ägare Roman Abramovitj tycks vara nöjd med utvecklingen.

"Ägaren och styrelsen tror att Guus Hiddink har det som krävs för att få fram det bästa ur vår talangfulla spelartrupp", skriver klubbens hemsida.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM