Stina Nilsson på pallen igen

SPORT

Skidor. Tredje sprintloppet - tredje pallplatsen.

Stina Nilsson fortsätter att imponera i världscupen.

Norskorna Maiken Caspersen Falla och Ingvild Østberg var för starka i finalen i Toblach, men svenskan var glad och nöjd över sin tredje plats.

Dagen inleddes annars inte så lovande. Stina Nilssons kvaltid var bara den 28:e - de 30 främsta får tävla vidare.

– Jag var inte så pigg i prologen, det kändes bättre sedan. Finalen blev spännande, men jag gjorde kanske inte det bästa valet i sista kurvan, men jag är nöjd, sade Stina Nilsson till SVT.

Sömskar gladde

Förbundskaptenen Rikard Grip var också nöjd. Med Stina förstås - men också med Linn Sömskar, som för första gången i karriären nådde ända fram till final.

– Vi vet ju vad Stina kan och hon gjorde det fantastiskt bra igen. Men det var också väldigt roligt att Linn fick till det hela vägen. Hon har snabbheten, sedan måste det klaffa i heaten också, säger Rikard Grip.

Linn Sömskar hade tredje bästa tid i kvalet och tog sig sedan hela vägen till final där hon slutade fyra.

– Helt fantastiskt, det här jade jag inte vågat tro. Att nå en final var ett av mina mål inför säsongen, sade Linn Sömskar till SVT.

Samtliga fem svenskor tog sig vidare från tidskvalet. I kvartsfinalerna tog det dock stopp för Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Maja Dahlqvist. Jonna Sundling blev förkyld och startade inte och Charlotte Kalla valde att avstå för att i stället fokusera på söndagens millopp.

Svensk besvikelse

På herrsidan blev sprinten en besvikelse ur svensk synvinkel. Teodor Peterson, Calle Halfvarsson och Karl-Johan Westberg slogs ut direkt.

– Det kändes inte bra i kroppen, det är något som inte står rätt till, sade Calle Halfvarsson.

I kvartsfinalen försvann sedan också resterande svenskar: Emil Jönsson, Johan Edin och Simon Persson.

– Jag blev utknuffad i sista kurvan och tappade all fart. Det känns surt, sade Emil Jönsson.

Herrsprinten vanns av italienaren Federico Pellegrino före amerikanen Simeon Hamilton och tävlingens överraskning, britten Andrew Young.

Världscuphelgen i Toblach avslutas med ett millopp för damerna och 15 kilometer för herrarna, båda i klassisk stil.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas vi får se några av åkare tampas i täten. Det blir intressant att se Marcus Hellner, men huvudsaken för hans del är inte placeringen utan att han rätt känsla, säger Rikard Grip.

TT