Norges dominans fortsätter

SPORT

Skidor. Den norska dominansen i längdspåren fortsätter.

Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby står i särklass hittills under den här säsongen.

Therese Johaug satte sin vana trogen hög fart från första stavtaget i milloppet i Toblach, Italien. Sedan ökade hon tempot och ingen hade en chans att hänga med. Segermarginalen blev 23 sekunder till Finlands Krista Pärmäkoski som avslutade starkt.

– Jag är väldigt nöjd med loppet. Det är inte mycket stakning på den här banan och jag är nöjd med att jag kunde lugna ner mig, sade Therese Johaug.

Konkurrenterna kunde knappast se att norskan tog det lugnt.

Charlotte Kalla blev femma, slagen med 50 sekunder.

– Jag var kanske lite mer alert i dag om jag jämför med förra helgen. Nu ska jag följa träningsplanen och ladda inför Tour de Ski, sade Kalla till SVT.

Haags bästa

Anna Haag kom på tionde plats, hennes klart bästa insats den här säsongen.

– Det börjar finnas i kroppen. Nu kan jag ta julledigt med lugn i kroppen, sade Anna Haag.

Ida Ingemarsdotter kom på 12:e plats och Sofia Henriksson blev 13:e. Stina Nilsson hade en tung dag efter lördagens urladdning i sprinten och fick nöja sig med en 27:e plats.

Herrarnas 15-kilometerslopp i klassisk stil blev en rysk-norsk duell i drygt 13 kilometer.

Den slutade ändå som väntat, även om Alexander Bessmertnych verkligen gav Martin Johnsrud Sundby en match.

Johnsrud Sundby, säsongens dominant så här långt, hade ryssens tider att åka på och under loppets slutskede var han bara starkast. Sundby vann till slut med 12,6 sekunders marginal. Trea blev Norges Sjur Röthe.

– Det blev spännande. jag visste inte hur mycket krafter Bessmertnych hade kvar på slutet. Jag är överraskad över att han höll så bra när det var så pass lättåkt, sade norrmannen, som åkte utan fästvalla under skidorna.

– Det var en dröm att få vinna med "blanka skidor", det är något jag tänkt på länge, sade Martin Johnsrud, som behärskar det mesta inom sin sport.

Favorit i touren

Nästa stora utmaning blir Tour de Ski.

– Nu ska jag åka hem och ha det mysigt under julen och sedan får jag finna mig i att bli favorit i Tour de Ski, sade den 31-årige världscupledaren.

Varken Marcus Hellner eller Calle Halfvarsson kom till start på söndagen. Hellner - som fortfarande får vänta på sin cupdebut i vinter - är dålig i luftrören och Halfvarsson har blivit förkyld. Bäste svensk blev Daniel Richardsson som blev 13:e man, 1.27 efter segraren.

– Det blev jobbigt mot slutet. Det saknas tempoträning, sade Richardsson till SVT.

TT-NTB