Barcelona - ett historiskt mästarlag

SPORT

Fotboll. 2009, 2011 - och 2015.

Efter 3-0 mot River Plate blev Barcelona den första klubben att vinna klubblags-VM för tredje gången.

– Vi kom hit för att vinna titeln och det var viktigt för oss att göra jobbet, sade tvåmålskytten Luis Suarez.

Barcelonas första final, 2006 mot brasilianska Internacional, slutade med förlust. Men sedan dess har den spanska storklubben vunnit samtliga finaler som de har spelat.

2009 mot argentinska Estudiantes, 2011 mot brasilianska Santos - och i år slutade mötet med River Plate, från Argentina, med en klar 3-0-seger.

Och det var aldrig något snack om vilket lag som var bäst när de ställdes mot varandra i japanska Yokohama.

Två mål av Suarez

Lionel Messi gav Barcelona ledningen i den 36:e minuten - och sedan handlade det mesta om hans anfallskollega Luis Suarez.

Uruguayanen ökade på till 2-0 fyra minuter in i andra halvleken och nickade sedan snyggt - och otagbart för målvakten Marcelo Barovero - in sitt andra mål i den 68:e minuten.

– Vi agerade lugnt och spelade vårt spel. Mina mål var inte så viktiga, det handlade bara om att få hålla pokalen i våra händer, sade Luis Suarez, som utsågs till turneringens spelare och med sina fem mål belönades han dessutom med guldskon.

Vill vinna fler titlar

Med finalsegern blev Barcelona det första laget att vinna klubblags-VM för tredje gången.

Men Suarez lovar att det här inte ska bli säsongens enda titel.

– Efter en sådan här turnering brukar de flesta ha en liten "dip", men vi ska försöka undvika det och vi vill fortfarande vinna flera titlar och bli det bästa laget i världen, sade han.

Sanfrecce Hiroshima, Japan, tog hand om tredjeplatsen efter en 2-1-seger mot Guangzhou, Kina. En match som därmed blev klubbens andra förlust sedan den brasilianske tränaren Luiz Felipe Scolari tog över i juni.

TT-AFP