Norge överlägsna världsmästare

SPORT

Handboll. Norge vann VM-finalen i handboll.

Och som de gjorde det.

Norge dominerade fullständigt i 31-23-segern mot Nederländerna.

Det blev egentligen inte ens spännande.

Nederländerna, som aldrig tidigare spelat en mästerskapsfinal, såg ut att vara lite tagna av stundens allvar och presterade inte lika bra som de gjort tidigare under turneringen.

Samtidigt var Norge, som inledde turneringen lite skakigt, otroligt bra. Deras snabba, omväxlande anfallsspel som involverade stora delar av laget verkade mer eller mindre svårstoppat.

– Det var en total överkörning. Det märktes att de hade mer nerver än oss, att de var mer präglade av stundens allvar. Men det var så skönt att känna hur vi drog iväg, sade Nora Mörk till Kanal 9.

Avgjort tidigt

Redan i halvtid stod det 20-9 och matchen kändes avgjord.

Under matchens andra halvlek närmade sig Nederländerna något, främst på grund av ett mer aggressivt försvarsspel, men närmare än fem måls underläge kom de aldrig.

– Vi gjorde en väldigt bra första halvlek, men sa samtidigt under pausen att en final är en final och allt kan hända. Men under de sista fem minuterna spelade jag bara med ett stort leende på läpparna, sade Stine Oftedal till Kanal 9.

Sverige OS-kvalar

Norges seger var även goda nyheter för Spanien. De slutade tolva i VM, men blev OS-klara som EM-tvåa eftersom Norge även blev världsmästare.

Det gör även att Sverige får OS-kvala mot Polen, Ryssland och Mexiko den 18-20 mars nästa år. De två bästa går sedan till OS.

Rumänien, som sånär snodde finalplatsen för Norge, såg till att ta VM-bronset efter 31-22 mot Polen.

– Glad. Riktigt glad. Hårt arbete, har fått det här rumänska laget till att bli ett lag. Vi har gjort det bättre hela tiden under turneringen och slutade med en bra match, sade Rumäniens svenske förbundskapten Tomas Ryde till Kanal 9.

FAKTA

Kampen om OS-biljetterna

OS-klara: Brasilien, Angola, Argentina, Sydkorea, Norge och Spanien.

OS-kval, grupp 1: Nederländerna, Frankrike, Japan, Tunisien. Grupp 2: Rumänien, Danmark, Uruguay, Montenegro. Grupp 3: Polen, Ryssland, Sverige, Mexiko.

De två bästa från varje OS-kvalgrupp går till OS: Kvalet spelas den 18-20 mars 2016.

TT