Infantino Sveriges val

TT-SPORT

Fotboll. Som generalsekreterare i Uefa har Gianni Infantino nära band till den nu avstängde Michel Platini.

Ändå är Infantino Sveriges favorit till att ta över som ordförande i Fifa.

– Han ligger bra till, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.

Vid en extra kongress den 26 februari ska Internationella fotbollsförbundet (Fifa) välja en ny ordförande efter Sepp Blatter.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, har tillsammans med sina nordiska kollegor intervjuat de fem kandidaterna.

Sverige, Danmark, Norge och Island ska enas om en gemensam favorit till jobbet som världsfotbollens högste chef - men Nilsson säger redan nu att Gianni Infantino "ligger bra till".

– Han är europé och gjorde ett väldigt gott intryck under intervjun, säger Nilsson.

Jobbat med Platini

Infantino har sedan 2009 varit generalsekreterare i det europeiska fotbollförbundet (Uefa) och där jobbat bredvid den nu avstängde ordföranden Michel Platini. Infantino valde att kandidera till Fifa-posten i oktober när Platini drabbades av sin första avstängning.

Men den 45-årige schweizarens nära band till Platini gör honom inte olämplig, anser Karl-Erik Nilsson.

– De har jobbat tillsammans. Men de aktuella händelserna ligger långt tillbaka i tiden och är kopplade till Fifa. Där faller ingen skugga över Infantino, säger Nilsson.

"Inte överraskad"

Måndagens hårda domar mot Blatter och Platini - Fifas etiska kommitté stänger av båda i åtta år - är en ny smäll för den skandaltyngda organisationen.

– Jag är inte överraskad, men rejält besviken. Framför allt när det gäller delen mot Uefa-ordföranden (Platini). Det var många som hade satt sin tilltro till honom som efterträdare till Blatter, säger Nilsson.

– Samtidigt är det otroligt bra att de felaktigheter som har begåtts kommer i dager och att det blir rejäla konsekvenser. Det är gott inför framtiden. Men det är bedrövligt att det här ska behöva ske.

På frågan vilka som blir de viktigaste uppgifterna för den nye Fifa-ordföranden, svarar Karl-Erik Nilsson:

– Att skapa en kultur som bygger på tilltro och förtroende. Och att upprätta Fifas rykte. Fifa har aldrig mått så dåligt som nu.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM