Lundqvist: "Det blir en trevlig jul"

SPORT

Ishockey. Frölunda får fira julafton som serieledare i SHL - och veteranen Joel Lundqvist får göra det som målkung för laget.

– Det blir en trevlig jul, säger 33-åringen efter sitt 14:e mål för säsongen när Frölunda bortavann mot Malmö med 3-0.

Frölunda och Skellefteå står i en klass för sig i SHL denna säsong. Göteborgslaget toppar tabellen efter 27 omgångar på 62 poäng - en pinne före Skellefteå. Gapet är fortsatt stort ner till trean Brynäs på 49 poäng.

– Skellefteå har jagat oss fram och tillbaka, men det är skönt att fira jul som serieledare, säger Frölundakaptenen Joel Lundqvist.

"Äta upp oss"

Frölunda möter närmast Karlskrona på annandag jul innan Skellefteå väntar i Västerbotten.

– Vi får äta upp oss lite på julafton och ladda om, säger Lundqvist.

Den 33-årige centern är på väg att göra karriärens bästa ishockeysäsong. Efter 27 matcher står Lundqvist på 29 poäng - endast åtta poäng från sin bästa grundserienotering från säsongen 2002-2003. Nu får han även fira jul som målkung i Frölunda. Mot Malmö gjorde Lundqvist sitt 14:e mål för säsongen - ett mål mer än lagkamraten Andreas Johnson.

– Klart att man försöker förklara varför. Men jag spelar med bra spelare och får bra passningar, och åker i ytor där man får puckarna. Jag försöker skjuta direkt - så lite kladd som möjligt på pucken för min del så blir det bra, säger han med ett leende.

Borta mot Malmö var Frölunda ruggigt effektivt. Efter två perioder ledde Malmö skottstatistiken med 24-14 - matchen ledde Frölunda med 3-0 inför 8 524 åskådare i Malmö Arena.

– Vi får mål i viktiga lägen. Ett tidigt och ett när vi får ett par utvisningar. Det var skönt att kunna kontra in tvåan där. Att vi klarar boxplay där vänder ju lite matchen, kändes det som, säger Lundqvist.

Johanssons tredje nolla

Arrturi Lehkonen visade vägen med sitt 1-0-mål tidigt i den första perioden. I andra perioden satte Lundqvist först 2-0 i numerärt underläge innan Lukas Bengtsson fastställde segersiffrorna till 3-0

– Malmö spelade lite bättre första halvan, sen tycker jag att vi tar över mer. Det är viktiga tre poäng, säger Lundqvist.

Målskyttarna i all ära. Det var framför allt målvakten Lars Johansson som var matchvinnare för Frölunda när han höll sin tredje nolla för säsongen.

– Han har varit helt fantastisk hela säsongen, säger Joel Lundqvist.

TT