Grönborg hoppas på gyllene avslutning

SPORT

Ishockey. För två år sedan kom Finland till Sverige och sabbade guldfesten i junior-VM.

Nu hoppas förbundskaptenen Rikard Grönborg på det omvända i sitt avsked innan han tar över Tre Kronor.

– Absolut, det skulle vara skönt, säger tränaren som aldrig firat en jul ihop med sin dotter.

Finalförlusten mot Finland i Malmö för två år sedan svider fortfarande.

Det var en sagolik turnering, en lång fest med segrar inför fullsatta läktare för Juniorkronorna.

Ända tills den skulle fullbordas med ett guld.

Då stod Finland i vägen och vann en dramatisk final i förlängning.

Det var Grönborgs första år som ytterst ansvarig, nu gör han sitt tredje och sista (?) JVM, men den 47-årige kaptenen har varit med i nio år i juniorlandslagets organisation i olika roller.

Svänger snabbt

När Sverige vann guld 2012 var han assisterande tränare.

Den långa erfarenheten har lärt honom ett och annat. Som att det kan svänga ordentligt under ett JVM, hur bra eller dåligt det än sett ut innan.

– Det är många lag som kan få till det ordentligt. Se på Finland som fick ihop grejerna här, de höll på att åka ut mot Tjeckien i kvartsfinal och fick ihop det och vann VM-guld. Det var det ingen som trodde inför tredje perioden i kvarten, säger han.

Sverige, som startar mot Schweiz på annandagen, har hamnat i en tuff grupp med både regerande mästarlaget Kanada och USA, guld 2013 efter finalseger över Sverige.

Dödens grupp

Det gäller att inte hamna bakom de lagen i gruppspelet, då väntar en riktigt tuff kvartsfinal, sannolikt mot antingen Finland eller fjolårsfinalisten Ryssland.

– Det är lite av dödens grupp vi spelar i, men det är en rolig uppgift. Jag ser det bara som positivt att möta bra lag redan från början och få mäta oss direkt, säger han.

Sverige har ett kanonlag på pappret, anfört av Torontostjärnan William Nylander, och med hela tolv spelare som var med i fjolårets turnering där blågult missade medalj och blev fyra. Det var den första blågula medaljmissen sedan 2011.

– Jag tror det är ganska viktigt. De vet vad som komma skall och har gått igenom det här elddopet redan tidigare. Så vi ska se till att vi lyckas lite bättre i år, säger Grönborg.

Juniorlandslaget reste till Finland i söndags och firar, som vanligt, jul tillsammans.

– Det är mycket bus. Dels är det "Secret Santa", alla drar ett namn som man köper julklapp till, det brukar bli ganska roliga presenter, dels brukar en femma sätta ihop en sketch och då ligger vi ledare ganska risigt till, hehe. Sedan käkar vi gott, förhoppningsvis lite julskinka, köttbullar och prinskorv.

Han gillar det - men sticker inte under stol med att han längtar efter att fira med familjen.

– Min dotter (Chloe) är bara tre år så hon har inte sett pappa på julafton, men nästa år blir det med familjen.

Han tar över Tre Kronor till nästa säsong efter Pär Mårts - men hamnar i strålkastarljuset redan den 1 mars när stommen till höstens World Cup ska presenteras.

Det gör han gärna med ett nytt JVM-guld på fickan.

FAKTA

Så spelas JVM

JVM börjar på annandag jul i Helsingfors. Grupp A (Helsingfors ishall): Sverige, Kanada, USA, Danmark, Schweiz. Grupp B (Hartwall Arena): Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Finland, Vitryssland. De fyra främsta lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

Sveriges matcher:

26/12: Schweiz (15.00, SVT2).

28/12: USA (15.00, SVT1).

30/12: Danmark (15.00, TV12).

31/12 Kanada (19.00, TV12).

2/1: Ev kvartsfinal (SVT).

4/1: Ev semifinal (TV4).

5/1: Final och bronsmatch (SVT sänder Sveriges match, TV4 den andra).

TT