Dubbelseger för Hellmyrs

SPORT

Bandy. Bollnäs åkte till Edsbyn och vann det glödheta annandagsderbyt med 7-3.

Dubbelvinnare blev Bollnäs tvåmålsskytt Per Hellmyrs, bördig från Edsbyn.

– Äntligen fick jag ett respektfullt bemötande av publiken, sade Hellmyrs sedan han för första gången på sex år slapp glåpord från sin gamla hemmapublik.

Edsbyn är moderklubben för Per Hellmyrs. Där har han också vunnit fyra SM-guld. Men inför säsongen 2009/10 gick han till Bollnäs. En mycket omdiskuterad övergång i dessa trakter. Under sina sex år i Bollnäs har Per Hellmyrs fått höra många tråkiga saker från Edsbyns hemmasupportrar. Kulmen kom för två veckor sedan när han gjorde målet som betydde en poäng till Bollnäs mot Edsbyn. Glåporden från delar av Edsbyns klack var så omfattande att Hellmyrs fick nog och reagerade starkt i lokalmedia:

– Jag ville markera och förklara att jag inte accepterade att höra allt detta från folk som hejar på en klubb som betytt så mycket för mig, sade han.

Helavuori tremålsskytt

Reaktionen blev stark i Hälsingland och spänningen var därför extra stor när han på annandagen gled in på sin gamla hemmaarena i Edsbyn, som var mer än fullsatt (4 011 åskådare).

– Folk verkade ha lyssnat. För första gången hörde jag ingenting elakt. Det kändes stort och fint, sade Per Hellmyrs, som svarade med att vara en av nyckelspelarna när Bollnäs körde över Edsbyn, som åkte på säsongens första hemmaförlust.

Det mentala avgörandet för Bollnäs kom i första halvleken när laget i åtta minuter spelade med två man mindre på banan och ändå ägde bollen nästan hela tiden. Dessutom gjorde då Bollnäs 3-1 genom Samuli Helavuori, som blev tremålsskytt denna afton.

Edsbyn försökte komma tillbaka och reducerade till 3-2 strax före pausvilan. Men när Per Hellmyrs gjorde 4-2 på hörna i början av andra halvleken var det kört för Edsbyn.

"Känns stort"

Bollnäs tränare Joakim Forslund var mycket glad efter segern:

– Vi har sett den här matchen som en av de viktigaste uppgifterna på hela säsongen. Att då gå in och spela så bra känns stort.

– Den här segern är så viktig för vår bygd. I Bollnäs är det flera som i kväll växer två centimeter extra av stolthet. Där är det fest. Samtidigt är det många i Edsbyn som stannar kvar i sina stugor och tycker att livet är ganska jobbigt just nu.

Livet kan nog vara ganska jobbigt i Västerås också.

I vart fall för TB Västerås som, trots stora förhoppningar och stundtals kaxiga utspel, förlorade med 4-10 mot topplaget Västerås SK. Patrik Sjöström gjorde fyra av målen. Segrar även för Sandviken (7-3 mot Broberg-Söderhamn), Vänersborg (10-1 mot Gripen Trollhättan efter fem mål av Jocke Hedqvist) och Vetlanda (8-7 mot Sirius).

I annandagens sena matcher vände Hammarby och vann hemma mot Kalix med 7-5, i vad som var den enda matchen som spelades utomhus, medan Villa Lidköping inte hade några problem att besegra Kungälv. Matchen slutade 7-3.

TT