Tollefsen vinnare i comeback

SPORT

Ishockey. Backtuffingen Ole-Kristian Tollefsen gjorde comeback i SHL efter en lång avstängning när Färjestad bortaslog Luleå med 3-2 efter straffläggning på annandagen.

– Det känns gott att vara tillbaka, säger värmlänningarnas lagkapten.

I slutet av november tacklade norrmannen HV:s Mattias Tedenby vårdslöst och straffet blev åtta matchers avstängning för tackling mot huvudet, varav två omvandlades till böter.

– Det har varit en tuff december, säger Ole-Kristian Tollefsen.

Lagstraff

På annandagen visade 31-åringen med sedvanlig pondus vägen i försvarsspelet i slutet när Luleå fick två numerära överlägen, först i slutminuterna i tredje perioden, sedan i början av förlängningen.

Den första var ett lagstraff för Färjestad sedan en av lagets vattenflaskor hamnat på isen. Osportsligt uppträdande, löd domarens bedömning.

– Men det var ren otur, en tom vattenflaska klistrade fast sig i handen när en av våra spelare skulle lägga bort den och när han viftade till for den in på isen, säger Ole-Kristian Tollefssen.

– Skönt att vi har Lars (Haugen) i målet när vi drar på oss numerära underlägen, han räddar oss, säger 31-åringen.

Färjestad har nu vunnit de tre matcher man mött Luleå under säsongen.

– De spelar lite på samma sätt som vi, tufft och hårt med snabba uppspel, det kanske är därför de har svårt mot oss, säger Ole-Kristian Tollefsen.

Luleås svit bröts

Färjestads seger på annandagen innebar att norrbottningarnas svit med sex segrar i rad bröts.

Straffläggningen inleddes av Färjestads poängledare Milan Gulas. Tjecken bjöd på en läcker dubbelfint som Joel Lassinantti var chanslös på.

Luleå Johan Harju kvitterade senare, med en avancerad variant där han väntade ut Lars Haugen in i det sista och sköt mål.

Linus Persson satte Färjestads tredje straff och satte press på Luleå.

När Lars Haugen räddade Luleås tredje straff, slagen av Johan Forsberg, var värmlänningarnas seger klar.

– Han var bra, och viktig. Ska man slå Luleå måste man ha en bra målvakt, inte bara vid straffläggningar. Han gjorde flera matchavgörande räddningar tidigare också, sade Tommy Samuelsson, Färjestads tränare efteråt.

På måndag väntar Djurgården borta för värmlänningarna.

– Det kommer att bli tufft, säger Ole-Kristian Tollefsen.

TT