Nylander knockad när Sverige vann

SPORT

Ishockey. Det blev seger i VM-premiären för juniorkronorna. 8-3 mot Schweiz gladde, men nya skador på nyckelspelare förtog segerglädjen.

– Det blev en match där vi bara ville överleva, sade Rikard Grönborg, kritisk svensk förbundskapten.

Den svenska segern var aldrig hotad. Målen trillade in med jämna mellanrum, men schweizarna hade bestämt sig för en tuff linje och det blev en dyrköpt svensk seger.

Den svenska stjärnan William Nylander fick lämna isen med befarad hjärnskakning efter en brutal tackling. Nylander tacklades mot huvudet från sin blinda sida. Svensken lämnade isen för egen maskin, men med befarad hjärnskakning och schweizaren Chris Egli fick matchstraff.

– Domarna hade ingen koll på vad som händer och den schweiziske coachen verkade inte ha någon koll på sina spelare, sade en sammanbiten Rikard Grönborg till SVT.

Hockeyförbundet meddelade på lördagskvällen på Twitter att juniorkronornas läkare Sofia Sunnerud konstaterat att William Nylander "mår under omständigheterna bra", men att det är för tidigt att sia om framtiden.

Kempe utgick

I den tredje perioden tvingades också Adrian Kempe lämna rinken efter att ha fått en hård tackling mot sargen och flera spelare, som Joel Eriksson Ek och Axel Holmström, behövde behandling under matchen.

– Det var bra av laget att klara av segern med tanke på hur det såg ut. Nu får vi avvakta rapporter från det medicinska teamet, sade Rikard Grönborg, som också fick undvara backen Gustav Forsling i premiären. Han är förhoppningsvis spelklar i nästa match.

William Nylander hann innan skadan visa vägen genom att göra matchens första mål i den andra minuten. Oskar Lindblom ökade till 2-0 och Dmytro Timashov gjorde innan den första pausvilan det tredje svenska målet efter en schweizisk reducering.

De heta känslorna svalnade något i den andra perioden där Sverige gick ifrån till 5-1 och där schweizarna började tröttna men fortsatte visa dåligt humör.

– Det var bara för oss att hålla huvudena högt och försöka undvika skador. Det var mycket vårdslöst spel, sade juniorkronornas lagkapten Andreas Englund.

Timashov i fokus

Sverige tog över i mittperioden och hade efter ännu ett mål av Timashov, Rasmus Asplund och Jakob Forsbacka Karlsson betryggande 6-2 inför den tredje, som laget kontrollerade.

Dmytro Timashov var en av matchens förgrundsfigurer med två mål och en assist.

– Vi gjorde det bra som lag och följde vår gameplan. Vi ville spela enkelt och skjuta mycket, sade Dmytro Timashov, som från bildade kedja med bröderna Alexander och William Nylander.

– William fick en riktigt ful tackling, jag hoppas det inte är så illa, sade Dmytro Timashov till SVT.

På måndag ställs Sverige mot ett lag av en helt annan kaliber, USA.

FAKTA

Junior-VM i Finland

Sverige inledde JVM-turneringen i Helsingfors på annandag jul. Programmet:

26/12: Schweiz 8-3.

28/12: USA.

30/12: Danmark.

31/12: Kanada.

2/1: Eventuell kvartsfinal.

4/1: Eventuell semifinal.

5/1: Eventuell bronsmatch/final.

Grupp A: Danmark, Kanada, Schweiz, Sverige, USA.

Grupp B: Finland, Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Vitryssland.

TT