Salmela tillbaka när Brynäs vann

SPORT

Ishcokey. Anssi Salmela valde bort släkten i Finland och satsade på ensam extraträning under julen. På annandagen gjorde han comeback efter sin fotskada - och visade vägen direkt.

– Att kunna gå för fullt och få näta när man har varit borta så länge. Det är alltid en skön känsla. Det blev perfekt, säger Brynäsbacken efter 3-1 hemma mot Linköping på annandagen.

Det var någon gång i mitten av november som Anssi Salmela fick en fraktur i ena foten. Hur och exakt när minns han inte men 31-åringen bet ihop och spelade på trots svåra och ilande smärtor i foten under ett par matcher.

Den 25 november gick det inte längre. Då tvingades finländaren kliva av hemmamatchen mot Färjestad efter knappt fem minuters spel.

– Jag försökte men det var svårt att åka skridskor ordentligt och gjorde så himla ont att det bara inte gick till slut. Det var riktigt illa, säger Salmela.

Lönade sig

Han såg de sex följande matcherna från läktaren medan frakturen läkte ihop.

Ett positivt röntgenbesked senare kunde han äntligen träna på is, så när lagkamraterna tog julledigt gnuggade finländaren på med skridskoåkning och skytte på egen hand i några dagar.

– Det lönade sig! Eller hur? Jag har ju inte gjort så många mål i höst heller (totalt fyra stycken) så kvitteringen kändes riktigt bra. Vi inledde matchen dåligt och behövde ett mål. Linköping har riktigt bra defensiv, vi fick kämpa och slita till och med i power play som brukar vara en styrka. Så kvitteringen kom med bra tajming. Vi fick till och med en liten mental boost av det, säger Salmela.

Och visst gjorde hans 1-1-mål efter 13.53 av mittenperioden att Brynäs fick övertaget i matchen. När Anton Rödin dessutom lyckades vispa in 2-1 i början av tredje via ett par Linköpingsskridskor fick gästerna jaga allt mer desperat. De Linköpingsluckor som då blottades bakåt utnyttjade Daniel Mannberg till att göra 3-1 på.

Bara att ösa

TT: Men var det inte tråkigt Anssi, att stå och gneta ensam när de andra var jullediga?

– Nej jag hade varit borta så länge - i ett par, tre veckor - så jag ville verkligen ta ett par extra dagars träning för att få jobba och komma igång. Och hemlängtan? Nej, jag hann ju åka hem till Finland ett par dagar när jag var skadad och även under CHL-matcherna. Plus att flickvännen var här, vi hann en sväng till Stockholm för att fira jul också. Det var kul.

TT: Och foten?

– Den är hundra procent hel igen. Jag har röntgat och fått läkarbesked om att den är läkt. Nu är det bara att ösa.

TT