Tränarjobb ska lyfta Karlssons golf

SPORT

Golf. Robert Karlsson tränar Sveriges framtida golfstjärnor.

På köpet hoppas veteranen själv bli en bättre spelare.

– Att träna andra gör att jag måste reflektera över min egen golf, säger 46-åringen.

Svenska golfförbundet har under hösten knutit till sig Robert Karlsson som tränare och mentor, i första hand för talangfulla spelare på damsidan. Förutom att vara med på vissa läger var Karlsson till exempel med som stöd när Madelene Sagström försökte kvala in på LPGA-touren i början av december.

Men det nya uppdraget betyder inte att katrineholmarens egen karriär är över.

Tvärtom.

Karlsson - nu rankad 208:a i världen - hoppas hitta tillbaka till spelet som har gjort honom till en av Sveriges mest meriterade golfare genom tiderna.

"Viktig process"

Att dela med sig av sina kunskaper till andra spelare kanske till och med kan innebära ett lyft för det egna spelet.

– Det har varit en viktig process, som har fått mig att börja tänka efter kring mitt eget spel. En av de viktigaste bitarna tycker jag är att coacha sig själv och inte låta dåliga slag få påverka. Men jag kan känna att jag har varit lite gnällig när spelet inte har funkat bra. Nu känner jag mig inspirerad att gå ut och själv göra det som jag pratar med de andra om, säger Robert Karlsson när TT ringer upp honom i hemmet i Charlotte.

Den gångna säsongen var det sparsmakat med framgångar. Andraplatsen i Europatourens matchspelstävling i Skottland var en av få höjdpunkter.

– Efter det jag gick igenom 2012, när jag inte kunde få iväg klubban på ett vettigt sätt, har jag ändå visat för mig själv att jag kan spela bra igen. I British Open förra året (som slutade med en tolfteplats) hade jag fortfarande chansen att vinna när det bara var sju åtta hål kvar att spela. Det motiverar att komma tillbaka till den nivån igen, säger han.

OS inte i fokus

Golfåret 2016 inleder Karlsson i Europatourtävlingen i Abu Dhabi 21-24 januari. Fortfarande finns chansen att sno åt sig den svenska plats som inte är vikt åt Henrik Stenson i OS i Rio de Janeiro - men det är inget som Karlsson fokuserar på.

– Jag ligger ganska långt efter många spelare, som David Lingmerth och "Kotte" Broberg, så det blir svårt för mig om jag inte spelar bra direkt. Mitt mål är att spela bra golf igen, sedan löser sig resten. Jag vill känna att jag inte bara spelar för att undvika misstag ute på banan.

FAKTA

Robert Karlsson

Född: 3 september 1969 i Katrineholm.

Bor: Charlotte, North Carolina.

Proffs: Sedan 1989.

Bland meriterna: Har vunnit elva tävlingar på Europatouren, fler än någon annan svensk. Vann den totala penningligan 2008, då han dessutom utsågs till årets manliga idrottare i Sverige. Har spelat Ryder Cup två gånger. I majorsammanhang har Karlsson som bäst nått två fjärdeplatser.

TT