Nylander borta flera dagar

SPORT

Ishockey. Anfallsesset William Nylander missar måndagens JVM-match mot USA efter den våldsamma tacklingen han fick i premiären.

– Han kommer inte vara aktuell för spel de närmaste dagarna. Om dagarna blir till veckor går inte att uttala sig om, säger landslagsläkaren Sofia Sunnerud enligt expressen.se.

Det var drygt 15 minuter in i den första perioden som Nylander, som gett Sverige ledningen med 1-0 mot Schweiz i annandagens premiärmatch, blev ordentligt groggy efter att ha fått en tackling från sidan. Nylander tvingades bryta matchen och man befarade att han råkat ut för en hjärnskakning.

Senare på kvällen kom besked om att Nylander var på bättringsvägen.

– Han mår avsevärt mycket bättre nu och vilar upp sig på hotellet, sade Sunnerud då.

"Headhunting"

Men mer precist än så ville landslagsledningen inte uttrycka sig. På söndagen kom tydligare besked. Nylander "missar ett antal dagar", vilket troligen innebär att den Toronto-draftade 19-åringen inte spelar några fler matcher i gruppspelet.

Sunnerud har daglig kontakt med NHL-klubben Torontos lagläkare för att höra sig för om deras åsikter i omhändertagandet.

Efter matchen var såväl den svenska lagledningen som spelarna upprörda över motståndarnas agerande.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg menade att landslagets coach inte hade kontroll på sina spelare, och att de schweiziska spelarna ägnade sig åt "headhunting".

– Han var ute efter att skada. Det är extra irriterande, att det känns som att det var meningen, sade han till expressen.se.

Den schweiziske forwarden Chris Egli, som delade ut tacklingen på Nylander, fick matchstraff och stängs av i tre matcher vilket innebär att han inte spelar mer i gruppspelet.

Det internationella ishockeyförbundets disciplinärkommitté motiverar beslutet med att Eglis tackling tog mot huvudet på Nylander och att schweizaren haft tid att undvika att träffa svensken.

Kempe spelar mot USA

Drygt halvvägs in i den andra perioden tvingades även forwarden Adrian Kempe att utgå sedan han fått en tackling och smällt huvudet i plexiglaset. Men han gav lugnande besked redan efter matchen och var tillbaka på söndagens träning.

En annan glädjande nyhet för den svenska lagledningen är att backen Gustav Forsling, som missade matchen mot Schweiz, är spelklar mot USA, som besegrade Kanada med 4-2 på lördagen.

– Jag känner mig hundra procent återställd, säger Forsling till aftonbladet.se.

FAKTA

Junior-VM i Finland

Sverige inledde JVM-turneringen i Helsingfors på annandag jul med seger mot Schweiz med 8-3. Resterande program:

28/12: USA.

30/12: Danmark.

31/12: Kanada.

2/1: Eventuell kvartsfinal.

4/1: Eventuell semifinal.

5/1: Eventuell bronsmatch/final.

Grupp A: Danmark, Kanada, Schweiz, Sverige, USA.

Grupp B: Finland, Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Vitryssland.

TT