Olycksdag för svenskorna i backen

SPORT

Alpint. Världscuptävlingen i storslalom i Lienz blev ingen rolig historia ur svensk synvinkel.

Nathalie Eklund kraschade i sitt första åk och skadade knät svårt, och Maria Pietilä Holmner körde ur strax före målgång i det andra åket.

Vann gjorde världscupledande schweiziskan Lara Gut.

Nathalie Eklund, med startnummer 52 av de 67 startande, föll olyckligt i det första åket. Svenskan reste sig, men fick hjälp att ta sig nedför backen och fördes till sjukhus för röntgen.

Där konstaterades att det inre ledbandet och främre korsbandet i knät är helt av.

"Vi vet i nuläget inte hur instabilt Nathalies knä är, så vi ska göra en ytterligare undersökning. Efter det tar vi beslut när det blir operation för Nathalie", säger Per Liljeholm, landslagsläkare i ett pressmeddelande.

"Det är klart att det känns väldigt surt att bli skadad, men nu får jag ta det härifrån och jag ska se till att komma tillbaka ännu starkare och snabbare", säger Eklund, som nu missar resten av säsongen.

Hårt skadedrabbat

Det alpina landslaget har drabbats hårt av skador den här vintern.

Sara Hector tvingades avbryta säsongen i december. Ylva Stålnacke skadades i söndags inför tävlingen i Lienz. Hon undersöktes i Stockholm på måndagen och har enligt expressen.se dragit av ett korsband och blir borta resten av säsongen, precis som Eklund.

I måndagens tävling hade inte heller övriga svenskor någon lycka med sig.

Maria Pietilä Holmner låg sjua efter det första åket och var i sitt andra åk på väg mot en framskjuten placering. Svenskan var åtta tiondelar snabbare än då ledande Michaela Kirchgasser när hon föll med tre portar kvar. Frida Hansdotter blev därmed bästa svenska på en åttonde plats. Kajsa Kling blev 15:e.

Lara Gut vann igen

Det var slovensk ledning efter det första åket, där Ana Drev var snabbast, två hundradelar före schweiziskan Lara Gut och sex hundradelar före Eva-Maria Brem, Österrike.

Lara Gut svarade för ett stabilt andra åk och tog ledningen. Ana Drev - som aldrig tidigare nått en pallplats - körde ur. Seger för Gut som tog fjärde segern för säsongen och som utökade sin ledning i världscupen. Världscuptvåan Lindsey Vonn, USA, körde ur i första åket och är nu 158 poäng efter Lara Gut.

– För närvarande åker jag med ganska bra självförtroende, sade Lara Gut.

På tisdagen fortsätter världscupen i Lienz med damernas slalom.

FAKTA

återstående program

Fyra världscuptävlingar i storslalom återstår för damerna:

16 januari: Offerschwang, Tyskland.

30 januari: Maribor, Slovenien.

5 mars: Jasna, Slovakien.

20 mars: St Moritz, Schweiz.

TT