Frölunda vann i Skellefteå

SPORT

Ishockey. Nu är Frölunda ensam herre på SHL-täppan.

Göteborgarna vann giganternas kamp mot Skellefteå med 3-2 och har vunnit samtliga tre möten mellan de båda topplagen den här säsongen.

– Skönt att ha med sig om man tittar längre framåt, säger Frölundas lagkapten Joel Lundqvist om lagets segersvit mot sin svåraste rival.

Frölunda har för övrigt vunnit de fem senaste mötena mot Skellefteå på bortaplan.

– Vi har haft marginalerna med oss. Och vi har inte varit i en viktig match mot dem än så man måste vara ödmjuk, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

De viktiga matcher han tänker på kan nog komma i vår när det är dags för SM-finalspel. Att lagen kommer att mötas igen där är ingen högoddsare.

I en intensiv och fartfylld öppningsperiod var det hemmalaget som hade det mesta av spelet utan att kunna få utdelning mot ett Frölunda som försvarade sig bra.

Frölunda jobbade sig mer och mer in i matchen och var klart hetare än Skellefteå i den andra perioden.

– Där någonstans tar de över matchen. De åker mycket bättre skridskor och vi dräller för mycket med pucken i mittzonen, säger Skellefteås tränare Hans Wallson.

Tömmernes inledde målskyttet

I den andra perioden tog  Frölunda också ledningen med 1-0 när backen Henrik Tömmernes i numerärt överläge prickade rätt i krysset med ett handledsskott efter 12.43.

Matchen avgjordes med två Frölundamål under inledningen av den tredje perioden. Joel Lundqvist gjorde 2-0 med ett skott som tog på en Skellefteåback och fladdrande letade sig in bakom Markus Svensson i hemmamålet. Strax efteråt dundrade Elias Fälth in 3-0 efter ett massivt tryck från Frölunda.

– Vi är effektiva precis som vi har varit hela säsongen och gör en grymt bra laginsats. Sedan har vi tur två gånger om både med Joels mål och det tredje målet. Jag var säker på att det skulle dömas bort, säger Roger Rönnberg.

Men domarna ansåg inte att en Frölundaspelare hade hindrat hemmamålvakten Markus Svensson så målet godkändes.

Skellefteå kom sedan med en desperat slutforcering där Patrik Zackrisson reducerade till 3-1 och Pär Lindholm också kunde slå in 3-2, men närmare än så kom inte hemmalaget, trots massor av möjligheter under slutminuterna som blev rena sluggerfesten med målchanser på löpande band åt båda håll.

Sveriges två bästa lag

Det syntes tydligt att det var Sveriges två bästa lag som möttes och att matchen gällde mer än de vanliga tre poängen. Kampen var hård om varenda millimeter på isen och inget av lagen fuskade i det defensiva arbetet. Frölunda vann de båda första mötena i Scandinavium med 6-2 och 6-3 och har nu med en tredje klar seger skaffat sig tonvis med prestige inför kommande möten lagen emellan den här säsongen.

TT