Tyrväinen tystade Globen

SPORT

Ishockey. Han hade gjort sig persona non grata i Finland - men i Färjestad har nyförvärvet Antti Tyrväinen fått en drömstart.

På måndagen tystade han lejonparten av Globen genom att göra två mål när Färjestad 3-1-vann klassikermötet med Djurgården.

– Det känns underbart, sade han.

Det går snabbt i hockey, brukar det heta.

Fråga bara Antti Tyrväinen.

På måndagen var den 26-årige finländaren lycklig i Globens innandömen som nybliven tvåmålsskytt och matchhjälte.

– Det känns underbart. En fantastiskt bra match av laget och en viktig seger. Riktigt häftigt att spela inför en fullsatt (13 850 åskådare) Globen, sade han.

– Det var första gången jag spelade här och det var fullsatt. Jag vet inte om jag får någon möjlighet att spela här igen, men jag njuter av det.

För inte ens två veckor sedan var det annorlunda.

"Lycka till i Sverige! Här i Finland kommer vi inte att sakna honom."

Så skrev Hufvudstadsbladets krönikör Filip Saxén när Antti Tyrväinen den 18 december valde lämna Ilves för att skriva på för Färjestad.

Han hade då varit avstängd i nio matcher för att ha delat ut en armbågstackling i huvudet på en motståndare. Sju av matcherna var för förseelsen, ytterligare två för att han ansågs vara en så kallad återförbrytare.

Tyrväinen överklagade domen, men upplevde att han inte fick tillräckligt med stöd av Ilves - och valde att bryta kontraktet.

Två Gulas-assist

I Färjestad såg man den hårt jobbande forwarden som lämplig att avlasta den tjeckiske poängkungen Milan Gulas.

I finländarens andra match - han gjorde första träningen med Färjestad den 20 december och debuterade i straffsegern mot Luleå på annandagen - för Karlstadslaget fungerade den planen perfekt.

Vid båda Tyrväinens fullträffar blev han framspelad av - just det - Milan Gulas.

+ 1-0 i en omställning i den första perioden när han hittade luckan mellan benen på Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist.

+ 2-0 i mitten av andra perioden när Tyrväinen fick öppet mål via en perfekt Gulas-passning.

– Jag tycker om att spela med honom och med Linus (Persson). Mitt jobb är att gå på mål och skapa utrymme åt andra och jaga returer, sade Antti Tyrväinen.

"Privata problem"

Det var tydligt att han ville lämna det som hänt i Ilves bakom sig.

– Jag hade mina privata problem i Ilves, men så är det i hockeybranschen ibland. Jag har bara försökt fokusera på mitt och nu är jag här. Jag vill vinna matcher med laget och gå långt, sade han.

– Det känns bra att vara i Färjestad och min familj kommer på fredag, så det känns väldigt bra.

Faktum är att Tyrväinen kunde ha gjort hattrick, men han sköt utanför tom kasse i slutet. Robbie Earl fastställde i stället 3-1 strax därefter.

Färjestad tog femte segern de senaste sex matcherna och klättrade till femte plats i tabellen.

Djurgården brände mycket - exempelvis en straff - och kom inte närmare än Matt Andersons 1-2-reducering med drygt åtta minuter kvar.

TT