Läkaren om Nylander: "Vi chansar inte"

SPORT

Ishockey. Rehabiliteringen av Juniorkronornas skadade stjärna William Nylander går framåt.

Men hur länge det dröjer innan han är tillbaka i spel i JVM-ishockeyn kan inte läkaren PA Bergsten säga:

– Vi chansar inte och brådskar inte på något, utan det tar den tid det tar.

Det var i JVM-premiären mot Schweiz i lördags som Nylander fick en hård och brutal tackling mot huvudet av Chris Egli. Schweizaren stängdes av i tre matcher av det Internationella ishockeyförbundet för smällen.

Den svenska lagledningen har mörkat kring detaljerna av skadan och har exempelvis inte berättat om det rör sig om en hjärnskakning. Skulle det vara så kommer William Nylander att missa de två återstående gruppmatcherna och vara tillbaka i spel tidigast i slutspelet som startar den 2 januari.

I så fall rehabiliteras Nylander efter den så kallade hjärntrappan, som består av sex steg med 24 timmars mellanrum mellan varje steg.

– Vi fortsätter enligt rehabiliteringsplanen och det ser bra ut, William mår bra. Nu krävs det mer tester med rörlighet för att se att han mår bra för att bli fullt matchfärdig, men vi skyndar långsamt, säger Bergsten.

Bergsten håller kontakten med Nylanders NHL-klubb Toronto Maple Leafs och säger att det råder en samsyn kring rehabiliteringen.

Torontotränaren Mike Babcock säger till Toronto Sun att det inte har varit aktuellt att ta hem Nylander:

– Han verkar må bra, så låt oss se vad som händer. Han vill nog spela i turneringen, så låt honom göra det när han är redo.

Helsingfors TT:s utsände