Kihlström kör norskt i Paris

SPORT

Trav. I söndags fick Call Me Keeper och Örjan Kihlström rejält stryk av nya norska travstjärnan Lionel i Paris. På tisdagen blev det klart att Kihlström kör Lionel i Prix d'Amérique på Vincennes-banan om en månad.

– En mycket spännande häst som har utvecklats enorm på slutet, säger han till TT.

Örjan Kihlström vann Prix d'Amérique 2014 med Maharajah och är en av fem svenska kuskar som vunnit världens största travlopp. Delicious US var Kihlströms kort i vinter men stoet var tvungen att strykas inför en start i Prix du Bourbonnais för två veckor sedan och är inte i form.

Franske travtränaren Fabrice Souloy tog kontakt med den svenske toppkusken direkt efter segerloppet Prix Tenor de Baune. Ordinarie kusken Franck Nivard väljer att köra hemmafavoriten Bold Eagle.

– Lionel var enormt bra i söndags. Han satt ju utvändigt om oss men bara försvann på upploppet. Någon hade klockat sista 500 till under 1.08 och då var det bara fullkörning sista 300. Det ska bli väldigt spännande att köra honom i Prix d'Amérique, säger Kihlström.

Lionel, som är döpt efter fotbollsstjärnan Lionel Messi, startar även i Prix de Belgique den 17 januari. Femåringen har vunnit nio av 13 lopp i Frankrike i år och är nu helt plötsligt ett segerbud i det franska storloppet.

Även i år kommer Björn Goop att köra Timoko i Prix d'Amérique. I fjol blev ekipaget trea bakom Up And Quick och Voltigeur de Myrt. Närmast väntar start i Prix de Bourgogne på söndag.

Där startar även Lutfi Kolgjinis Mosaique Face som ser ut att bli enda svenskfödda häst i Prix d'Amérique.

FAKTA

Svenska kusksegrar i Prix d'Amérique

2014: Örjan Kihlström, Maharajah.

1995: Helen Johansson, Ina Scot.

1993: Stig H Johansson, Queen L.

1973: Berndt Lindstedt, Dart Hanover.

1950: Sören Nordin, Scotch Fez.

TT